Ако се докаже, че скандалът с трансплантациите е истина, това е безумно престъпление към нас и трансплантологията. Това заяви Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум" пред бТВ.

Той обясни, че пациентските организации имат роля при донорска ситуация и когато има такива, те са викани в болниците за консултации. За съжаление обаче през годините той не е бил викан в правителствена болница "Лозенец".

"Статутът на "Лозенец" е по-различен от другите, има малка доза истина и ако са знаели дълго време и никой нищо не е направил...", остави отворен край Димитров. Той добави, че през годините те са подавали сигнали, че има обаждания от пациенти за неща, които не са редни. "Това съществува във всички държавни болници - неправилно изписване и т.н., засега никой не иска да направи така, че това да се махне", обясни специалистът.

Той е категоричен, че сигналите ги има и през годините са подавани дори в прокуратурата - за злоупотреби в различни болници.

Имало ли е трафик на органи, питат пациентски организации

Имало ли е трафик на органи, питат пациентски организации

Нормативни промени за прозрачно харчене на пари в болниците искат от НПО

"Върлува говорене от пациентите, че е имало прескачане на реда при трансплантации. Процесът не е елементарен. Когато се получи донорска ситуация, екипите вземат органите и в определени болници и има ред къде да бъдат съответно те, извикват около 30 души екип лекари от хемодиализата до трансплантолозите. Могат да бъдат 10 човека, правят се сериозни изследвания, докато се стигне до момента, в който се представя документацията и всеки случай се разглежда индивидуално. Моята роля е да гледам да не се получи прескачане, викан съм в различни болници, най-малко в правителствена, по-често в Александровска болница", обясни подробно Иван Димитров.

Всички 14 донори са Украйна и Молдова - по думите му това е сериозен проблем, защото такива случаи има точно в държави от третия свят. Ако това е така, заради хората, които са позволили да се случи търговия с органи, е нанесен удар върху имиджа на България и като държава, и като трансплантология... Това да вкараш хора с фалшиви самоличности, е престъпление и ако е така, трансплантациите, които са около 10-ина на година, ще паднат още повече", уточни Димитров.

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Здравният министър Стойчо Кацаров сменя ръководството

В България нещата винаги се случват не по правилата, а с връзки, възможно е да е истината и пациентите могат да си потърсят правата в чужбина. Хората умират без време, защото някой е нарушил всички правила, обясни в заключение експертът.

Последните години виждаме как се срива цялата българска здравна система, категоричен е той.