Пациентски организации искат промяна в условията за съхраняване на яйцеклетки, сперматозоиди и зиготи (оплодени яйцеклетки - б.р.), предмет на асистирана репродукция, при смърт на единия партньор.
От Пациентски организации "Заедно с теб" искат здравния министър да промени нормативната база, за да може вдовиците/вдовците да имат дете в такава ситуация.

"Очакваме юристите да предложат работещ алгоритъм за това кой би имал право да получи яйцеклетките, сперматозоидите или зиготите от Центровете за асистирана репродукция, както и да се защитят наследствените права на бъдещото дете.

Фонд инвитро ще работи и с онкоболни жени

Фонд инвитро ще работи и с онкоболни жени

Съкращават скоровете за одобрение за процедури

Разрешаването на продължаване на процедурата по асистирана репродукция при смърт на единия партньор ще даде възможност на младия човек, преживял тази драма и живял в обич в двойката, да продължи рода. Това и е подкрепа за раждането на повече желани българчета", пишат в писмо от организацията.

Те искат промяна в сега действаща Наредба 28, според която се забранява раждането на дете при смърт на единия партньор.

Според чл. 70 (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2011 г.) основателни причини за блокиране на яйцеклетки, сперматозоиди и зиготи са:

- смъртта на съпруга/партньора, независимо от наличието на декларирано приживе желание, по отношение на сперматозоиди или зиготи
- смъртта на съпругата/партньорката, независимо от наличието на декларирано желание приживе, по отношение на овоцити или зиготи.

Намаляват времето за одобрение за инвитро

Намаляват времето за одобрение за инвитро

Държавата ще финансира пълен комплект 4 процедури, обясни зам.-министър Ненков

Искането за промяна в наредбата е подписано от Пациентски организации "Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички" и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.