От пациентските организации "Заедно с теб" изразиха категорично насъгласие с искането на Българската болнична асоциация неваксинираните срещу COVID-19 да заплащат част от лечението си в случай, че се разболеят от коронавирусна инфекция.

От "Заедно с теб" определят искането като незаконно, нарушаващо конституцията и неморално.

"Призоваваме болничната асоциация да разгледа работата на лечебните заведения и да упражни нужния контрол, за да се спре източването на НЗОК, а не да отказват лечение на здравноосигурени пациенти и да се чудят как да печелят за наша сметка. От подобно отношение и действие си отидоха толкова много хора, не само от COVID. Дълбоко сбъркана е нашата медицина." - се казв в изявление на пациентската организация, разпространено до медиите.

Неваксинираните пациенти с COVID-19 да си плащат лечението, искат болниците

Неваксинираните пациенти с COVID-19 да си плащат лечението, искат болниците

Над 91% от постъпилите в болница не са имунизирани

"Неморално е болнична асоциация да заплашва здравноосигурени граждани с отказ за лечение, да упражнява натиск. С тази си позиция от асоциацията нагнетиха отново ненужно напрежение между лекари, сестри и пациенти, и то в пика на пандемията, коментарите в социалните мрежи са крайни и гневни. Точно днес, когато е най-нужно доверие, подкрепа и благодарност за редовите ни медици." - допълват от "Заедно с теб".

От пациентските организации призовават ръководството на асоциацията да се запознае с коментарите по темата и тогава да прецени дали незабавно да оттегли предложението си, "ако все още е останал някакъв морал".

7.2% от приетите в болница са ваксинирани

7.2% от приетите в болница са ваксинирани

От 1 март до 19 септември 64 души, ваксинирани, са загубили битката с болестта