Най-опасни са кърлежите в градските градини, докато кърлежите в природата са редки и не са рискови преносители на заболявания. Това съобщи директорът на Национален център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Той посочи, че носенето на кърлеж за изследвания не дава стопроцентова гаранция за наличието на заболявания.

Д-р Кантарджиев посъветва ухапаните от кърлежи да приемат две таблетки доксициклин (Doxycycline), който намалява значително опасността от евентуално заразяване. Той обясни и какъв е ефективният начин за махане на паразита. "Кърлежът не се върти, не се гори и не се маже с олио. Трябва с тънка пинсета да се хване хоботчето му най-близко до кожата. Друг начин е да се направи възел около кърлежа със здрав конец и да дърпаш", посочи д-р Кантарджиев.

70 случая на лаймска болест у нас заради кърлежи

70 случая на лаймска болест у нас заради кърлежи

30 души пък са се разболели от марсилска треска

По отношение на западнонилската треска, пренасяна чрез комари, той изтъкна, че у нас заболеваемостта е много рядка - при 160 ухапани от приносител на вируса симптоми проявява само един човек. В случай на главоболие, температура, загуба на съзнание или дезориентация трябва веднага да се потърси лекар невролог.

15-20% вдигат температура и имат болки в мускулите, но не разбират, че са заболели от нилска треска, каза още д-р Кантарджиев, допълвайки, че след подобно преболедуване се придобива имунитет.

По думи на д-р Кантарджиев приносителите на западнонилската треска хапят след 18 ч., така че прозорците трябва да се замрежват. Той напомни, че препаратите репеленти също са ефективен начин за отблъскване на комари, но те не трябва да се използват върху бебета.

Проф. Кантарджиев: До 12 часа кърлежът не пренася болести

Проф. Кантарджиев: До 12 часа кърлежът не пренася болести

Когато човек е ухапан в парк, вероятността да хване Лаймска болест е над 20%