Заболеваемостта от заразни болести и паразитози остава ниска. Намалява заболеваемостта от туберкулоза, но пък нараства заболеваемостта от онкологични заболявания.

През 2015 г. за пръв път се отчита намаление на броя на хоспитализациите. Водещи причини са болестите на органите на кръвообращението, на дихателната система и на храносмилателната система.

Това са част от тенденциите спрямо предходната година, които се отчитат в приетия от правителството годишен доклад за състоянието на здравето на гражданите и изпълнението на Националната здравна стратегия за 2015 г.

Докладът отчита трайна тенденция за намаляване броя на населението и неговото застаряване, но също така отчита и някои положителни тенденции по отношение на показателите за смъртността в по-младите възрастови категории, в т. ч. преждевременна, детска и майчина смъртност, които са най-чувствителни по отношение на влиянието за здравната система върху демографското състояние на населението.

Показателите за здравното състояние на населението, свързани с заболеваемостта и болестността, през 2015 г. също показват определени благоприятни тенденции.

В доклада се подчертава, че здравето зависи от редица биомедицински, психологически, социални, икономически и екологични фактори и здравната система е само един от факторите, влияещи върху здравето.

Прави се извод, че здравето на българските граждани и тенденциите по отношение на рисковите фактори за общественото здраве изискват мерки, намерили своето отражение в определените приоритети и политики на Концепция "Цели за здраве 2020" и Националната здравна стратегия 2020, които се явяват адекватен отговор на установените проблеми и осигуряват условия за устойчиво подобряване на показателите за здраве.