Подобрява се състоянието на заразените медици от частната болница "Хаджи Димитър" в Сливен, съобщи БНР с позоваване на директора ѝ д-р Пенко Пенков.

От 15 юни лечебното заведение отново работи с пациенти след едноседмична дезинфекция на цялата сграда. В началото на месеца там беше открито огнище на COVID-19, а от 240 изследвани медицински служители 18 се оказаха заразени.

През почивните дни са били изписани от инфекциозното отделение няколко души от персонала на болницата.

"В събота изписаха лекарката с още една сестра. Вчера изписаха още две сестри и в сряда мисля, че излизат абсолютно всички." - поясни д-р Пенков.

Той обяви, че мерките за преглед и лечение на пациенти ще бъдат затегнати, за да не се допусне повторно заразяване.

"Когато преглежда болния, всеки лекар трябва да има три неща: маска, шлем или очила и ръкавици. Това ако се спазва и след това, когато излязат и поддържат хигиена, мисля, че няма да има проблеми." - добави д-р Пенков.

Управителят на болницата каза още, че няма проблем с осигуряването на лични предпазни средства.

През изминалата седмица в Сливенска област са били регистрирани 53 случая на COVID-19, включително 8 души медицински персонал, съобщават от Областния кризисен щаб.

За днес няма новорегстрирани заболели.

Най-много заразени с коронавирус са били регистрирани в общините Сливен и Нова Загора - съответно 25 и 24 души. Под карантина от 8 до 14 юни са били 660 лица, като на близо 70 на сто от тях е наложена задължителна изолация заради пристигане от рискова зона, а на останалите - заради контакт със заразени лица.

Коронавирус: Учени не подкрепят намаляване на дистанцията от 2 метра на 1 метър

Коронавирус: Учени не подкрепят намаляване на дистанцията от 2 метра на 1 метър

Проучването за намалена дистанция е поръчано от СЗО, но не трябва заради него да се облекчават мерки

В дните от 12 до 15 юни полицейските служители са извършили 1211 проверки за спазването на карантина на територията на областта. Установени са 7 случая на нарушаване на карантината - 4 в Сливен и 3 в Нова Загора.

Към днешна дата под домашна карантина в Сливенска област са 1073 души, а отпадналите от карантина са 5739.

По данни на РЗИ, от началото на епидемията са излекувани 89 души, 11 са починалите.