Помощник-фармацевтите са в протестна готовност, като те настояват за достоен и законен труд. Това се съобщава на сайта на Българската асоциация на помощник-фармацевтите.

Те настояват за регулация на професията, понеже сега работят "на ръба на закона" и "се крием унизително при проверки от контролни органи, или да плащаме глоби за това, че прилагаме на практика знания и професионален опит, гарантирани от дипломата ни за висше образование", посочва Асоциацията в позицията си.

На пресконференция в БТА председателят на колегията на помощник-фармацевтите във Варна Даниела Мутафчиева посочи, че професията помощник-фармацевт съществува в цял свят, но под различно наименование и подчерта, че те имат подкрепата на Световната здравна организация, магистър-фармацевтите, юридически и пациентски организации, които също настояват законът за лекарствените препарати в хуманната медицина да бъде осъвременен според реалната ситуация и у нас, и в Европа.

По думите й проблемът в България с тази професия не идва от недостигът на кадри или че нямаме нужда от такива, а от това, че законът не е реформиран и изоставаме от световните практики. И даде пример, че в Европа аптечни техници, както там се наричат, могат да дават лекарства, изписани от лекар, докато българските помощник-фармацевти нямат това право, въпреки че са учили значително повече от западните си колеги.

Мутафчиева подчерта, че законът за екарствените препарати в хуманната медицина не е променян от 2013 г. и подчерта, че ако 51-ото НС не промени нещата организацията е готова да предприеме и по-сериозни стъпки. Тя също изтъкна, че никой от помощник-фармацевтите не иска да работи без контрол от магистър, но трябва да има правото да полага нормален труд и да обслужва пациентите без да се страхува, че ще бъде наказан за това.

Христина Маринова, председател на колегията в Добрич, посочи, че в регистъра на 28-те колегии на браншовата организация са записани 4000 души и всички те са с орязани права, въпреки че работят наравно с магистър-фармацевтите в аптеките и изпълняват абсолютно всичко необходимо.

Анелия Асенова, председател на Шуменската колегия, пък подчерта, че помощник-фармацевтите дават включително и нощни дежурства и се включват в работни графици, за да работят аптеките нормално и припомни, че законът позволява в малките населени места дрогерия да бъде обслужвана от всекиго, включително медицински сестри.

Председателят на колегията в Русе Даниела Борисова коментира, че в някои аптеки, поради липса на магистър- или на помощник-фармацевт, работят хора дори без медицинско образование.

Помощник-фармацевтите искат институциите да ги оставят да работят законно

Помощник-фармацевтите искат институциите да ги оставят да работят законно

От бранша обявиха протестна готовност