Трябва да се разшири списъкът с медикаменти, които се отпускат без рецепта. Това заяви пред БНР бившият служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Той е на мнение, че електронната рецепта не е единственият начин да се контролира отпускането на лекарства.

Никой не е против дигитализацията в здравеопазването, проблемът с електронните рецепти възниква от това, че нещата не са добре направени технически и това създава множество проблеми, поясни още Кацаров.

Според него е напълно излишно забраняването на хартиени рецепти.

Намаляват сигналите за липса на лекарства, инсулин има
Обновена

Намаляват сигналите за липса на лекарства, инсулин има

Теренното тестване на електронната рецепта ще продължи

Той е на мнение, че изобщо не е правилно лекарите да се принуждават да изписват само електронни или хартиени рецепти.

"Дигитализацията се извършва в живота ни, защото ние виждаме предимствата на това да правим нещата дигитално. Формата на изписване на лекарства не е важна, важно е какво се изписва", подчерта Кацаров.

По негови думи ситуацията е абсурдна. Можеш да изпишеш рецепта, с която да получиш лекарства в Гърция или в Румъния, в която и да е страна членка на Европейския съюз с хартиена рецепта, а не можеш в България", изрази недоумение той.

Хаосът с електронните рецепти - борбата е за контрола, не за пациента

Хаосът с електронните рецепти - борбата е за контрола, не за пациента

Остава въпросът с цените на лекарствата у нас. Тях електронните рецепти няма да ги нормализират

Кацаров отбеляза, че пациентите са принудени да купуват лекарства от съседните страни заради липсата на определени медикаменти у нас, като това не било свързано с начина на предписване.

Според него електронната рецепта има и някои други дефекти. Освен, че е сложно, изисква електронен подпис, регистрации и др., Там има още един проблем, който е проблем не само на електронната рецепта, а на цялата здравна информационна система, защото законът изисква съгласието на пациента за вписване на каквито и да е данни в тази система. Обаче такова съгласие и до момента не се изисква не само за електронните рецепти, а изобщо за вписване", обясни бившият служебен здравен министър.

Фармацевтите опровергават внушенията на лекарите за е-рецептите

Фармацевтите опровергават внушенията на лекарите за е-рецептите

Аптеките не се плашат от контрол и подкрепят дигитализацията в сектора