Здравната система се нуждае от реформиране, безлимитно здравеопазване, отстраняване на несправедливостта, финансиране и субсидиране. Освен това Националната здравноосигурителна каса трябва да изплати 150 млн. лева за безлимитни дейности на болниците за периода 2015-2017 г.

Това обяви омбудсманът Мая Манолова на кръгла маса, посветена на проблемите на здравеопазването. Повод за днешното обсъждане са десетките жалби на граждани, съсловни, професионални и пациентски организации, които сигнализират за системен недостиг на финансови средства в сектора, което се отразява негативно върху достъпа и качеството на предлаганите медицинските услуги у нас.

10 години се трупали проблемите в болниците в Ловеч и Враца

10 години се трупали проблемите в болниците в Ловеч и Враца

Жени Начева: Ще се търси отговорност от виновните лица

По думите на Манолова проблемът в здравеопазването се корени в това, че след като са се увеличили парите за здравеопазването, са нараснали и проблемите заедно с тях.

"Напрежението в системата на здравеопазването поражда скандали, протести и фалити на лечебни заведения, а потърпевши от тези негативни тенденции са както гражданите като пациенти и здравноосигурени лица, така и работещите в сектора, чиито трудови права са застрашени", отбеляза националният защитник.

Днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще субсидира болниците във Враца и Ловеч, но други 12 болнични заведения са подали жалби към Главната инспекция по труда, които настояват за увеличение на работните заплати. "Всички тези проблеми очертават една тревожна картина за всички пациенти и лекари", заяви Манолова.

Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), призова по време на днешния брифинг да не се говори за легла, пари и проблеми, а какво качество на лечебния процес прилагаме.

"Умират ли пациентите от съответното заболяване, колко пациенти са се разболяли от съответното заболяване. Това е един от въпросите, на които пациентите няма как да си отговорят, а това е един много важен показател, на който трябва да се намери решение", заяви той.

Прокуратурата разследва 13 болници за безстопанственост

Прокуратурата разследва 13 болници за безстопанственост

В хода на проверката са проверени 329 договора, сключени от болниците

Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването в Народното събрание заяви, че е важно да се говори не за финансиране, а за проблемите на системата на здравеопазването от гледна точка на пациента.

"Проблемите наистина са много, доста от тях наистина са стари и не бихме могли да очертаем картините на здравеопазването само от проблемите, които се изпращат до националния ни защитник", призова Дариткова.

На днешната дискусия трябва да се обсъди какъв процент на тези жалби са основателни, колко пациенти са излекувани от конкретно заболяване и какви са приносите на Националната здравна карта, обясни тя.

"Инвестициите трябва да бъдат насочени в достъпа до първична медицинска помощ и да се балансират разходите за дейности и лекарства", каза Дариткова и изрази увереност, че ще се намери решение на този радикален проблем.

Тя гарантира, че със събрания от дискусията обобщен материал, ще се вземе под внимание пред Комисията на здравеопазването в Народното събрание.

Андрей Марков, от Българската болнична асоциация посочи, че е трябвало една година спокойствие на здравната система, но това не се случило, защото е останал старият управленски модел на управление, който е довел до експлозия в системата на здравеопазването.

"На сериозните призиви, които отправихме към Българския лекарски съюз, че трябва да се стимулират кадрите с висше образование, не беше отговорено, но Министерство на здравеопазването направи "много сериозни усилия" във финансовото параметриране в системата", изтъкна той и добави, че Националната здравна карта трябва да бъде окачена на стената като невалиден финансов инструмент за тази година.

От Българската болнична асоциация призоваха да се обединим в това да се увеличат средствата за публичното здравеопазване.

Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз заяви, че проблемът е един и същ и накрая пак се опре до финансирането. "Ние говорим, че системата на здравеопазването ни е сбъркана от 3 години и накрая на изхода на системата вие очаквате само количество. Ние доставяме качество и качеството не ни е ниско, а високо", отбеляза шефът на БЛС и добави, че системата на здравеопазването е дофинансирана с 50% доплащане от пациентите.

По повод критиките за Националната здравна карта, Грозев отговори, че нивата на компетентност не определят легла, а структури.

От болница МБАЛ-Ловеч коментираха, че те искат да знаят дали ще я има тази болница, каква ще бъде нейната структура и как ще се работи. "Ние трябва да разполагаме със средства за консумативи и лекарства, за да можем да работим спокойно", изтъкнаха служителите на болницата и посочиха, че във връзка с безпаричието в този район се стигна до затварянето на няколко болнични отделения.

Представителите на болничното заведение се заканиха, че ще продължат да протестират, докато не получат желаната промяна. "Ние искаме осигуряване на консумативи и лекарства, човешки ресурси, купуване на нова апаратура и увеличение на трудовите ни възнаграждения", заявиха те и се обявиха върху това докога болниците ще се делят на частни и държавни.

Без допълнителни пари болниците остават и без лекарите и сестрите

Без допълнителни пари болниците остават и без лекарите и сестрите

Единният финансов стандарт ще удари по-малките областни болници, прогнозира д-р Георги Гелов

Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници сподели, че Националната здравна карта трябва да я има. "Ние не подкрепихме Областните здравни карти, защото не се бяха съобразил с това, което съдържа Националната здравна карта", отбеляза той и добави, че не се знае кога ще бъдат преведени парите на общинските болници за месец април.

От Сдружението на общинските болници призоваха да се направи цялостна оценка на областната карта и да се свика спешна дискусия за преструктуриране изцяло на здравната система.

Зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева коментира, че 159 млн. лева са предвидени за болниците месечно от април-май до ноември 2018 г. Според нея, когато проблемите започнат да се решават, се явяват остри дискусии. По въпроса за Националната здравна карта, тя отбеляза, че се изпълнява Нормативната уредба такава, каквато е.

"Темата за ефективност и за новите лечебни заведения е ключов проблем и ние трябва да намерим решението на проблема", посочи Начева и добави, че пациентските организации трябва да работят заедно с Министерство за здравеопазването за решаването на проблема.

На въпрос кой е виновен за състоянието на болницата в Ловеч и Враца, Начева увери, че болниците ще ги има и те имат своето място в областта. "Самите специалисти в Ловешката болница трябва да имат увереност в инициативата на Министерството на здравеопазването. Това, което можем да направим, вече е започнато и ние ще го направим", увери за пореден път зам.-министърът.