До момента не е ставало дума за свободен внос на ваксини - хората да могат да си ги купуват свободно от аптечната мрежа, както е с противогрипните ваксини. Това заяви пред БНР здравният икономист Аркади Шарков.

По негови думи свръхинформираността на хората от началото на пандемията и грешката на властите да дават възможност за изказване на радикално различни мнения са довели до "шизофренична ситуация".

Според Шарков няма реална разяснителна кампания за ваксините. Той посочи, че в момента тя се прави от лицата, които вече са ни говорили за коронавируса. По негови думи липсват нови лица, които да обясняват "по спокоен, нормален рационален път".

Борисов: Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни и безплатни

Борисов: Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни и безплатни

ЕК е сключила договори за ваксини с 4 компании, подготвят се 2 нови договора

Експертът подчерта, че за да не се създава антиваксинационна вълна, освен информационна кампания трябва и политиците да дадат добър пример, поставяйки си ваксина пред камерите.

Президентът и премиерът могат да "поведат хорото", всички световни лидери го правят, отбеляза Шарков.

Той посочи, че бизнесът се настройв с разнобоя в мненията между представители на институциите и обещанията за отваряне. Липсвала обаче предвидимост, което пораждало разходи за бизнеса и притеснения за родителите.

Подмята се топката и се тества общественото мнение, за да се види обществената реакция, коментира ситуацията експертът. Той бе категоричен, че това не е лидерски подход.

Според него основната причина да се отлага приравняването на антигенните на PCR тестовете е, че броят на положителните проби ще се увеличи.

Шарков предупреди, че трябва да се подготвим за няколко години много забавен икономически растеж.

37% от българите не искат да си поставят ваксина срещу коронавируса

37% от българите не искат да си поставят ваксина срещу коронавируса

Ние сме на първo място по конспиративно мислене в Европа