България не се нуждае от кувьозите на правителството. Това обявиха на пресконференция в БТА организаторите на инициативата "Капачки за бъдеще" Лазар Радков и Марина Йорданова, която събира средства за недоносените деца и подмяната на старите и амортизирани кувьози в болниците.

От "Капачки за бъдеще" апелират Министерство на здравеопазването да пренасочи средствата от 750 000 лева към закупуването на друга апаратура или подобрения, от които новородените реално се нуждаят. "Ние не даряваме на места, където не е необходимо", посочи Мартина Йорданова.

Радков вярва, че зад решението стоят добри намерения от страна на институциите. В момента обаче няма нужда да се закупуват толкова много кувьози, затова от инициативата призовават и за по-задълбочено проучване. Чудесно е, че държавата е решила да отдели средства, всички искаме това, въпросът е заедно с държавата да вземем най-доброто решение за разходването на средствата, допълни Йорданова. Нека избегнем даряването на кувьози, където отделението е пред затваряне или се раждат малко на брой недоносени деца, или вече има наличен кувьоз каза от своя страна Радков.

Не кувьози, а квалифицирани специалисти трябвали на недоносените деца

Не кувьози, а квалифицирани специалисти трябвали на недоносените деца

Фондация настоява за достойни условия на труд и за лекарите извън София

Необходима е оптимизация на средата на родилните отделения според организаторите на инициативата. "Родилните маси се клатят, не са стабилни, наистина ли в 21 век трябва българките да раждаме така", пита Йорданова. Има други ниши, които могат да се покрият с това финансиране, подчерта тя.

Те припомниха, че са стартирали кампанията в края на 2017 година с решението, че със събраните капачки ще се даряват средства за закупуването на кувьози. Съществува обаче проблем в малките общински болници, а именно, че в много от тях кувьозите са твърде стари, амортизирани, а някои от тях неработещи от години. Старите кувьози са били произведени около 1976 до 1995 година, уточниха организаторите на инициативата.

Масово събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносени деца

Масово събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносени деца

"Капачки за бъдеще"

Така е започнало и събирането на информацията за брой недоносени деца, налична апаратура, година на производство, година на експлоатация и текущо използване. Само през 2017 година чрез благотворителни инициативи са закупени 132 кувьоза за големите болници по Норвежкия финансов механизъм и 19 са осигурени за малки общински лечебни заведения от "Капачки за бъдеще".

В следващите 30 дни предстои да се дарят кувьози в Харманли, Берковица, Първомай, Левски и Бяла Слатина. Необходими са още 8 кувьоза, от които 5 транспортни и 3 стационарни.

"Нашата цел беше да се погрижим общинските болници да покрият санитарния минимум откъм техника, с която разполагат, за да има основни и нормални условия за бебетата с леки здравословни проблеми", обясни Лазар Радков.

Над 200 000 лв. дарения събраха за неонатологичните отделения

Над 200 000 лв. дарения събраха за неонатологичните отделения

Във "Вечер на чудесата" екипът на фондацията "Нашите недоносени деца" си пожела повече здрави бебета