Проблемът с грижите за недоносените деца далеч не се изчерпва само с недостига на апаратура. Това заявиха от Фондация "Нашите недоносени деца" във връзка с големия брой кампании за набавяне на средства и закупуване на кувьози за отделенията по неонатология.

Според Фондацията държавните институции маскират бездействието си, приписвайки си заслуги на гражданите и представяйки резултата като постижение на здравната си политика, докато всъщност далеч по-сериозни проблеми като липсата на квалифицирани кадри остават неглижирани.

Изказването е по повод поредния сигнал за недостиг на неонатолози и гинеколози - става въпрос за болницата в Ямбол.

Болницата в Ямбол остана без неонатолози

Болницата в Ямбол остана без неонатолози

В акушеро-гинекологичното отделение има само двама гинеколози

От Фондация "Нашите недоносени деца" посочват, че друг сериозен проблем са затрудненията, които тези специалисти често срещат в практиката си. Такава например е липсата на адекватно проследяване на зрението на недоносените деца, защото в много болници извън София няма квалифицирани детски офталмолози. Като резултат от това значителен процент деца получават трайни увреждания на зрението, които могат да стигнат и до пълна слепота, посочват от организацията.

Според тях осигуряването на достатъчно квалифицирани специалисти, които да се грижат за майката и новороденото, трябва да е държавен приоритет в сферата на майчиното и детско здравеопазване.

По тази причина от Фондацията предлагат няколко основни стъпки, които да поставят началото на усилията за стабилизиране на състоянието на майчиното и детско здравеопазване в страната.

Над 200 000 лв. дарения събраха за неонатологичните отделения

Над 200 000 лв. дарения събраха за неонатологичните отделения

Във "Вечер на чудесата" екипът на фондацията "Нашите недоносени деца" си пожела повече здрави бебета

Те посочват, че е необходимо спешно да се изработи национален план за задържане на здравните специалисти (педиатри, акушерки, акушер-гинеколози, неонатолози, офталмолози, медицински сестри) в България и да се създадат достойни условия за труда им не само в София, но и в населените места извън столицата.

Организацията дава пример с апаратура, която много често не се използва активно, тъй като на здравните специалисти не е предоставено необходимото обучение за боравене с нея.

От Фондацията настояват и за въвеждането на семейно-ориентиран подход на грижа за новородените и техните семейства, както и предприемането на мерки от страна Министерство на здравеопазването по иницииране на обществено обсъждане на Медицинския стандарт по акушерство и гинекология.

Липсата на необходимата грижа за новородените деца и бременните жени е пряко следствие от отсъствието на устойчива ангажираност по проблема от страна на държавните институции и не само накърнява достойнството на засегнатата група, а излага на реална опасност живота и здравето на бебетата, бременните и раждащи жени, посочват от организацията и призовават институциите да обърнат внимание към този належащ проблем.

Фондация настоява за Национална програма за проследяване на недоносените деца

Фондация настоява за Национална програма за проследяване на недоносените деца

10% от новородените се раждат преждевременно