При профилактични прегледи на над 3000 ученици от Благоевград е установено, че се увеличава броят на децата, които страдат от плоски стъпала. Често учениците имат и проблеми с очите, показват резултатите от профилактични прегледи, цитирани от БНТ.

От един месец лекари от Благоевград извършват ежедневно безплатни профилактични прегледи на учениците в специална мобилна клиника. В нея децата се преглеждат от специалисти по ортопедия, уши, нос и гърло, стоматолози и офталмолози.

В Русе ваксинират деца от циганската махала срещу морбили

В Русе ваксинират деца от циганската махала срещу морбили

Здравните служители обикаляли о врата на врата, за да издирят неваксинираните

Според ортопеда д-р Александър Сивиков все по-често при децата се среща плоскостъпието. Увредата на свода води до увреда на гръбнака и цялата механична верига от врата до стъпалото. За това профилактично трябва да носят ортопедични обувки или ортопедични стелки, които да подпомогнат доизграждането на стъпалото. Ако този проблем не се коригира до 16-годишна възраст, той остава за цял живот.

За д-р Русанка Венелинова децата имат типични проблеми с очите. Според нея това е свързано с честата употреба на таблетите и телефоните от най-ранна възраст. Децата често са с очила, улавя се и далтонизма, каза тя.

За здравословните проблеми на децата, родителите могат да разберат от страницата на проекта, по който се извършват безплатните профилактични прегледи.

3500 деца се раждат с генетични заболявания годишно

3500 деца се раждат с генетични заболявания годишно

Едва 1% могат да се повлияят от скъпоструващото лечение

Ръководителят на проекта д-р Русанка Венелинова акцентира, че след всеки преглед освен че пишат резултати, пишат и референтни стойности - това са нормите за съответната възраст. Така ако има някакво отклонение, родителите могат да обърнат внимание, да се отиде към фамилния лекар или друг специалист.

По българо-гръцкия проект предстои и 320 учители от Благоевградска област да преминат през обучение за оказване на първа помощ. Целта е те да могат да реагират бързо при възникнал проблем в училище, още преди идването на спешен екип.