Уволниха проф. Асен Балтов от спешната болница "Пирогов", съобщава bTV.

Той самият съобщи за неочакваното си уволнение във Фейсбук, където написа: "Уволнен! След 21 години работа в Пирогов!",

Балтов беше освободен от поста на директор заради нарушения, установени от проверка на НЗОК в лечебното заведение, а за директор бе назначен проф. Иван Поромански.

Той обясни, че е научил от медиите за уволнението си.

По думите му нито една от причините, посочени за неговото уволнение, не са доказани, а именно, че след извършена проверка са установени неоснователно получени суми в размер на общо над 1 млн. лева.

Професор Асен Балтов е приет в "Пирогов" с високо кръвно

Професор Асен Балтов е приет в "Пирогов" с високо кръвно

Състоянието му вече е овладяно

Категорично смятам, че имаше един сценарий, който се развиваше още в началото, когато Кацаров взе поста, подчерта Балтов.

По информация на БНР той е уволнен дисциплинарно от "Пирогов" в качеството си на "лекар, ортопедия и травматология", считано от утре.

Припомняме, през юли ръководството на спешната болницата беше сменено от здравния министър Стойчо Кацаров с мотива за извършени злоупотреби и точене на Здравната каса.

Резултатите от извършената проверка в "Пирогов" показаха, че болницата трябва да върне над 1 млн. лв. на НЗОК заради нарушения. Причината е, че средствата са били изписани за лечение по две диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Такова обаче изобщо не е било извършвано.

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че той самият е един от фиктивните пациенти, на които е била поставена такава диагноза, но без да са му правени изследвания.

Отстраняването му от поста накара колегите му дни наред да излизат на протести пред сградата на спешния институт.

МЗ: Балтов отстранен заради еднолично управление

МЗ: Балтов отстранен заради еднолично управление

НЗОК ще проверява и други болници, където има сигнали

МЗ няма общо с уволнението на Балтов

Министерство на здравеопазването няма никакво отношение по въпроса с уволнението на проф. Асен Балтов. Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала, посочват от министерството, но поради големия обществен интерес , министър Стойчо Кацаров е поискал информация за случая от шефа на "Пирогов" Иван Поромански. Преди това в министерството не е постъпвала информация.