КПКОНПИ влезе в здравното министерство. Колко голям ще е скандалът, ако се окаже, че е имало сериозни нарушения при избора на тестове за учениците?

"Д-р Петров говори едно, а министърът на здравеопазването твърди точно обратното - че с тези пари, с които е трябвало да закупят определен брой тестове, те са успели да закупят два пъти повече тестове, отколкото е бил първоначалният замисъл. Има неяснота и е по-добре да оставим КПКОНПИ да изяснят тези неща", каза бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски в студиото на "Денят ON AIR".

За него темата за сливането на болница "Лозенец" с Националната педиатрия не е нещо ново.

МЗ официално се отказа от скеле да прави детска болница

МЗ официално се отказа от скеле да прави детска болница

От МЗ са дали указания да започне процедура за прекратяване на договора

"Това се коментира от няколко години. Преди повече от 40 години беше направена една болнична сграда, която в момента не е довършена. Тя е в ареала на "Александровска" болница, солидна сграда на 12 етажа. Тази болница трябваше да бъде завършена по мое време, но поради това, че тогава липсваха пари тя не можеше да бъде завършена. След това бях наредил за тази болница, заедно с още една друга сграда, която е на другата улица - да се ситуират клиниките по вътрешни болести", допълни проф. Гайдарски.

По думите тогава е станало ясно, че и двете сгради са годни за строителство.

"Бях подготвил и едната, и другата сграда, но след като напуснах те си останаха така. Но 13 години няма решение и нищо не е пипнато. Останаха да бъдат разрушени. Даже се говореше, че тази сграда, която е в двора на "Александровска" болница и беше предназначена за вътрешните клиники, е била нещо уникално. Имала е двойни подове.

Болница" Лозенец", която по-рано се водеше като правителствена болница, след 90-та година беше отворена за всякакви граждани. Но имаше и отделение, което беше само за правителствени министри и зам.-министри. Тя има много малко болнични легла", коментира бившият министър на здравеопазването.

Той припомни, че тогавашният директор - д-р Любомир Спасов, е имал огромно желание тази болница да стане университетска. И бе категоричен, че детска болница трябва да има.

Обществената поръчка за Националната детска болница - незаконна, а скелето трябва да се събори

Обществената поръчка за Националната детска болница - незаконна, а скелето трябва да се събори

Комитова е категорична, че скелета нямало как да бъде реновирано

"Тя стана като някаква мечта. Ще станат 40 години, откакто тя трябва да се построи. Първите копки са направени от Живков. Никой не може да каже къде точно трябва да бъде, тя си имаше много хубаво място - огромен двор на "Александровска" болница, но там тя остана като някакъв паметник, който кой знае кога ще бъде завършен, или ще бъде разрушен", подчерта проф. Радослав Гайдарски.

Според него ръководството на болница "Лозенец" се страхува, че ако бъде направена такава педиатрична болница, това ще наруши връзката между "Лозенец" и СУ.

"Ако болницата премине изцяло към МЗ, вече министърът е този, който определя дали студентите да се подготвят на СУ там. Правителството трябва да се съобрази с това, че не може само тази болница в София да лекува децата от цяла България. И че има задкулисни интереси и от едната, и от другата страна, е ясно", поясни експертът и добави, че оставките няма да решат проблемите.