Прокуратурата отказа да образува наказателно производство срещу изпълнителния директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" Валентин Димитров. Това информират от Министерството на здравеопазването, където е постъпило постановлението за отказ.

То е на база извършена проверка на констатациите, съдържащи се в доклад на Звено "Вътрешен одит" в Министерството на здравеопазването и доклад от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. Мотивът за отказа е липсата на данни за престъпление.

Малко по-късно от пресцентъра на "Пирогов" съобщиха, че днес е подписан новият Колективен трудов договор (КТД) в болницата. Според заложените параметри заплатата на лекарите се увеличава със 7%, а на специалистите по здравни грижи (медицински сестри, медицински лаборанти, медицински рехабилитатори, кинезитерапевти и др.) и санитарите с 12%.

Договорът влиза в сила от 1 май 2024 г., като бе подписан от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и председателите на пироговските секции на трите синдиката: КНСБ, КТ "Подкрепа" и "Защита".

Според Валентин Димитров с подписването на новия колективен трудов договор се надграждат подобрените основните трудови възнаграждения спрямо предходния КТД.

Представителите на синдикалните организации посочват, че и към момента са изпълнени изискванията по НРД, а с новият КТД биват надхвърлени. Така основните заплати в "Пирогов" се отделят от над средните позиции в браншовия отрасъл на здравеопазването и заемат едни от водещите места. Според тях този КТД носи още повече стабилност и дава основа за развитие на работните заплати при добри финансови резултати на болницата.

От болницата уверяват, че парите за увеличението на основните трудови възнаграждения няма да окажат негативно влияние върху разплащането с доставчиците и покриването на останалите задължения на лечебното заведение.

Протестиращи настояват за уволнението на директора на Пирогов заради случая Даная

Протестиращи настояват за уволнението на директора на Пирогов заради случая Даная

Те искат също оставката на служебния здравен министър Галя Кондева

Припомняме, на 11 април служебният министър на здравеопазването Галя Кондева отмени заповедта за уволнение на Валентин Димитров. Като мотив за решението се изтъкна, че към момента проверките на отговорните институции не са установили злоупотреби и корупционни практики, които да налагат смяна на ръководството на спешната болница.

Освен това според МЗ промени в ръководството не са наложителни, тъй като така или иначе договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтичал в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура.

Припомняме още, че здравният министър Христо Хинков бе един от най-атакуваните от екипа на вече бившия премиер Николай Денков. Разрази се и конфликт между МЗ и директора на "Пирогов". Самият Хинков отстрани директора на Спешната болница, опирайки се на одитен доклад, но бе остро нападнат от предшественика си Костадин Ангелов.

Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на болница "Пирогов" заради жалба на Валентин Димитров срещу назначението на новото ръководство, но още преди от МЗ да потвърдят рокадата в Народното събрание се разрази скандал, тъй като ГЕРБ скочиха в защита на директора и поставиха условие той да не бъде сменян, за да участват дори и в гласуването на бюджета на държавата.

Неведнъж Хинков е заявявал, че Валентин Димитров е подкрепян от политически сили в парламента, но не защото е прекрасен мениджър. Според него най-големият проблем в здравеопазването е, че има много политически назначения.