Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на болница "Н.И. Пирогов" д-р Валентин Димитров.

Като мотив за решението се изтъква, че към момента проверките на отговорните институции не са установили злоупотреби и корупционни практики, които да налагат смяна на ръководството на спешната болница. Потвърдено е единствено, че при възлагането на обществени поръчки в лечебното заведение са допуснати административни нарушения.

Болница "Пирогов" е обект от национално значение, подчертават от МЗ. Годишно лечебното заведение поема над 200 000 случаи на спешност от цялата страна и поддържа структури, които нямат алтернатива в България. Освен това лечебното заведение изпълнява без просрочие плащанията си за заплати към всички 2400 служители, отбелязват още от Здравното министерство.

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни.

Според министър Кондева породеното през последните месеци напрежение оказва негативно влияние върху доверието на пациентите и върху медицинските специалисти, а краткосрочната промяна в ръководството ще доведе до нарушения в нормалния им ритъм на работа.

"Пирогов" не вижда в одита основанията на Хинков да им сменя директора

"Пирогов" не вижда в одита основанията на Хинков да им сменя директора

От болницата приемат откритите при проверката нарушения за маловажни

Припомняме, здравният министър Христо Хинков бе един от най-атакуваните от екипа на премиера Николай Денков. Разрази се и конфликт между МЗ и директора на "Пирогов". Самият Хинков отстрани директора на Спешната болница, опирайки се на одитен доклад, но бе остро нападнат от предшественика си Костадин Ангелов.

Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на болница "Пирогов" заради жалба на Валентин Димитров срещу назначението на новото ръководство, но още преди от МЗ да потвърдят рокадата в Народното събрание се разрази скандал, тъй като ГЕРБ скочиха в защита на директора и поставиха условие той да не бъде сменян, за да участват дори и в гласуването на бюджета на държавата.

Неведнъж Хинков е заявявал, че Валентин Димитров е подкрепян от политически сили в парламента, но не защото е прекрасен мениджър. Според него най-големият проблем в здравеопазването е, че има много политически назначения.

Денков и Габриел помолили здравния министър да не сменя шефове на болници

Денков и Габриел помолили здравния министър да не сменя шефове на болници

Христо Хинков се надява следващият здравен министър да не бъде милостив