Правителството одобри изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза.

Резултатите от анализа доказват необходимостта от допълнително прецизиране на текстовете при определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане при лицата с повече от едно заболяване или увреждане.

Друг проблем, който се решава с промяната, е липсата на проследимост и прозрачност, а от там и на ефективен контрол по отношение на вписаните в експертното решение заболявания. В момента те се представят описателно, без да се вписва кодът за конкретното заболяване съгласно Международната класификация на болестите (МКБ) - 10 ревизия.

И синдикати, и работодатели пак не одобриха медицинската експертиза

И синдикати, и работодатели пак не одобриха медицинската експертиза

Според Кирил Ананиев наредбата е един балансиращ вариант

Целта на промените е да се постигне съответствие между оценката на трайно намалената работоспособност, степен на увреждане и обективното здравословно състояние на лицата, при които са налице две или повече увреждания.

Вписването на МКБ кода на заболяванията и на съпътстващите увреждания ще гарантира значително по-голяма прецизност в работата на ТЕЛК и НЕЛК.

С цел гарантиране правата на хората с увреждания, попадащи в групата на освидетелствани или преосвидетелствани от ТЕЛК в периода от 3 август 2018 г. до влизането в сила на това постановление, се регламентира тяхното право да подадат заявление-декларация за преосвидетелстване.

8 000 души ощетени от новата медицинска експертиза

8 000 души ощетени от новата медицинска експертиза

Мая Манолова има забележки и към поредната промяна

На 10 април 2018 г. след като стана ясно, че подготвяния протест от 18 национално представителни организации на и за хората с увреждания ще се състои, по разпореждане на премиера Бойко Борисов предлаганите промени в системата за медицинската експертиза (т.нар. ТЕЛК) бяха изтеглени от Министерство на здравеопазването. Както министър Ананиев, така и социалният министър Бисер Петков обявиха, че очакват диалог с организациите на хората с увреждания.

На 17 юли 2018 г. участниците в Тристранния съвет за национално сътрудничество подкрепи предложените от правителството промени в методиката за оценка на медицинската експертиза. Промените бяха подкрепени от КРИБ и КНСБ.

Сферата на медицинската експертиза е една от най-нереформираните системи от 28 години. Погрешната реформа е много по-лоша от липсата на такава, констатираха от АИКБ.

Малко след като бяха отхвърлени, а по-късно приети нови изменения в системата за медицинската експертиза, в обществото се вдигнаха и майките на децата с увреждания с искане за достоен живот и ясни правила в Закона за хората с увреждания.

Пациенти с ТЕЛК обжалват новата наредба за медицинска експертиза

Пациенти с ТЕЛК обжалват новата наредба за медицинска експертиза

До момента са събрали над 20 жалби