4000 души за един месец умряха през пролетта на 2009 година от свински грип. Това си спомни пред БНТ професор Олег Хинков, реаниматор и бивш зам.-министър на здравеопазването. През 2009 г. жертвите основно са били млади хора, родилки и бременни жени, а според Хинков ние в момента се намираме в ситуация, подобна на тази.

Закупуването на много респиратори може да доведе и до много смърт, според него. Никой и не знае колко са респираторите у нас, но освен респиратори са нужни още много апаратури. Респираторите, апаратите не са решение, според Хинков, според когото средството, което ни е необходимо, са отделения за интензивно лечение.

В България нямаме истински реанимации, имаме фалшиви реанимации, отсече професор Олег Хинков. Живеем в страшни времена и сега не е време да се сочи с пръст, сега не е време за възмездие, подчерта той.

Освен това професор Хинков предупреди, че здравната система страда от липсата на специалисти: няма достатъчно анестезиолози, реаниматори и реанимационни сестри, които да могат да поемат една пандемия.

Освен това част от анестезиолозите ни нямат идея каква е работата на реаниматора. Няма как за няколко дни медици да бъдат обучени за реаниматори, по думите му.Хинков изтъкна, че реанимационна сестра е съвсем различна от другите медицински сестри. Реанимационните сестри трябва да са физически и психически млади.

По една реанимационна сестра на 12 часа е нужна за един пациент на изкуствена белодробна вентилация. Тя трябва да е неотлъчно до пациента. Нужна е и една резервна сестра, която да стои до пациента, ако тя отиде до тоалетна, даде като пример професорът. По негови сметки са нужни поне 40 сестри на едно отделение от 10 легла.

В интензивните отделения ще се влиза със селекция, прогнозира Олег Хинков и обясни, че ще се стигне до там, че пациенти над определена възраст просто няма да бъдат лекувани в реанимация. Лекарите ще са принудени да избират кой да живее, според него.