Надписът в много болници е "няма свободни легла" и трябва да се справим заедно институциите и като общество, за да няма локдаун. Това коментира държавният глава Румен Радев, след като посети Центъра за Спешна медицинска помощ в столицата заедно със зам.-здравния министър Тома Томов и директора на Спешна помощ Георги Гелев.

"Току-що видях колцентърът и на огромно табло, и на компютрите са показани всички налични места в болниците - там, където пише интензивно, свети в червено и вече в много от болниците надписът е "няма свободни легла". Проблемът не е в координацията, а в изчерпването на леглата там и това е сериозна червена лампа за всички", заяви пред медиите Радев.

Той поясни, че според зам.-здравния министър делта вариантът се разпространява много бързо и има рязко нарастване на случаите.

"Призовавам всички да сме отговорни и съзнателни като общество, само със спазване на мерките може да се преодолее това препятствие", каза Румен Радев. Той даде пример с Латвия, където работили само аптеки и хранителни магазини и имало дори вечерен час. "Това ли искаме?", запита президентът. Радев заяви, че МЗ и държавните институции се опитват да избегнат огромни щети за социалния, икономическия и културния живот.

Борисов подава ръка на Радев за решаване на коронакризата
Обновена

Борисов подава ръка на Радев за решаване на коронакризата

ГЕРБ искат пълно обединение на всички партии за ваксинацията

Изходът от ситуацията да се движим от локдаун на локдаун, е ваксинацията, каза още той. Не се е изчакало досега, отговори Радев на упреците, че служебното правителство не се справя. Правителството има ясен план и върви по него. Този план септември се актуализира, с ясни параметри е, включително и относно стъпките за зеления сертификат. Той уточни, че е имал среща с отговорните министри за въвеждане на зелен сертификат и увери, че се търси решение на въпроса.

Усилията на институциите са никой да не се затваря, това е смисълът на сертификата - да даде свобода, икономическа, социална, за това се борим, но това зависи от избора на всеки един, всеки да решава да се ваксинира, тества или да има сертификат", поясни Румен Радев. "Локдаунът зависи от всички нас. Ако се стигне до изчерпване на реанимационните легла, какво да правим, да оставим хората да умират ли?", попита той.

По думите му "отговорността за високата смъртност е комплексна - и на институциите, и на гражданите." Други държави го направиха, Португалия е южна страна, животът там тече нормално, хората са забравили, ние тепърва мислим дали да се затваряме, нужна е съзнателност, отговорност към здравето на всички.

Румен Радев бе помолен да коментира изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че пуска Бойко Рашков по време на избори.

И зеленият сертификат впрегнат, за да спечели Радев изборите, убеден Борисов

И зеленият сертификат впрегнат, за да спечели Радев изборите, убеден Борисов

Има информация, че Радев е звънял по нощите

Време е да даде ясен отговор защо саботира ваксинационния процес с лъжливи, манипулативни изказвания, каза президентът. На въпрос кога и как - държавният глава каза: "Със своите изказвания... Не ми е до Борисов изобщо..."

Относно отказаната покана от ЦИК, Радев отговори: Президентската институция се е отнасяла сериозно към изборния процес, среща е имало с ЦИК и други институции, от които зависи организацията и мобилизацията на целия процес. Има записано в Конституцията, ясно решение на КС, което е окончателно, че правомощията на президента и вицепрезидента при кандидатстване за втори мандат не се прекратяват."

Радев добави, че пред тези избори има много предизвикателства - запазване здравето и живота на хората заради усложнената обстановка, хакерски атаки, регистрация на българите в чужбина, работа с РИК, СИК, ЦИК, за да е всеки глас защитен. По темата с ЦИК президентът уточни, че е отворен като институция за среща с ЦИК.

В заключение Радев коментира: Отнеха ни шоуто днес. Стана ясно, че държавният глава има предвид решението на кризата с кораба край Камен бряг - Vera su.

Болниците призовават за ваксинация, ограничения и солидарност

Болниците призовават за ваксинация, ограничения и солидарност

Болниците за пореден път обръщат внимание на наличието на ваксини

Радев поздрави всички, които са работили денонощно при тежко наследство и крайно неблагоприятни метеорологични условия, за да спасят Черно море от екокатастрофа.

Когато започна кризата, казах, че корабът е картина на порочния управленски модел, при който България заседна в корупция и застой. Това, което направиха тези хора от една разкапана система, нормативна база, законови основания, процедури за действие, напълно разкапана техника, да създадат организация, да стегнат техниката, да се локализират и да се освободят от вредния товар. Те успяха, уверен съм, че по същия начин като общество трябва да се освободим от вредния товар и този порочен управленски модел и да вървим към свободна България. Ако сме непоколебими и единни, ще успеем да го направим, обясни президентът.