"Разумно и компромисно е предложението мерките да се запазят до края на януари. Не е добра идея малките ученици да се върнат в нормалния режим без никакви мерки, трябва затягане на мерките и начинът на контакт между отделните паралелки да бъде сведен до минимум".

Това заяви пред БНР доц. Добрин Василев, началник на клиниката по кардиология в Александровска болница.

По думите му идеята за отваряне на ресторантите към хотелите е отдавна, проблемът е, че се съмнява, че оставащите изисквания ще бъдат спазвани.

Той отбеляза, че инициативата на контролните органи е задължителна и трябва да бъде прилагана безусловно. 

Удължават мерките до 31 януари 2021 г.

Удължават мерките до 31 януари 2021 г.

Следващото преразглеждане на мерките Ангелов предлага да бъде на 21 януари 2021 г.

"Хората трябва да проумеят, че старата приказка - кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи, важи с пълна сила за тази епидемия. Болниците са препълнени, това не са нормално функциониращи здравни заведения. Това не може да продължава прекалено дълго, защото хората ще прегорят и ще абдикират от задълженията си. Все още стискаме зъби, оказва се, че сме доста издръжливи. И както казват колегите - защо аз да си рискувам живота заради кефа на някой друг", коментира д-р Василев.

"Винаги и многократно се е случвало експертните становища да бъдат пренебрегвани от политическото ръководство на държавата. Една огромна смъртност преди избори не върши услуга на никого", категоричен е специалистът.

Според доц. Добрин Василев това, че 1/3 от населението би искала да се ваксинира, не е лошо, защото, когато дойде ваксината и тези 30% се ваксинират и се види, че те не умират, не им порастват рога и копита, това ще е добър стимул за останалите и процентът на ваксинационното покритие ще се повиши.

Здравният министър ще иска мерките да останат твърди

Здравният министър ще иска мерките да останат твърди

Все още не били готови мерките за изборите