Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще поиска удължаване на издънредната епидемична обстановска до края на ноевмри месец.

Той отговори на въпрос на news.bg дали обмисля вариант да поиска повторно увеличаване на извънредната епидемична обстановка предвид повишаването на заразените с COVID-19.

Кунчев подчерта, че нови мерки не се предвиждат, освен тези, които действат в момента.

Доц. Ангел Кунчев посочи, че непрекъснатото удължаване на извънредната епидемична обстановка всеки месец от една страна отнема ресурс с ъпдейтване на документите, а от друга това, което очаквамеq не е оптимистично. Той открои три причини за неоптимистичните насоки - стартът на учебната година, започващата вълна на коронавирус в Южна Европа и възможността за присъединяване на нови респираторни вируси в следващите месеци.

"Така че според мен, ако Министерски съвет приеме, по-удачно би било този път да удължим извънредната епидемична обстановка до края на ноември", категоричен бе доц. Кунчев.

Мерки като ограничаване на цели градове и спиране на движението надали някога могат да се върнат, освен ако не се получи крайна ситуация, като тази в Израел - с висока заболяемост и почти пълна парализа на държавата за три седмици, изтъкна той.

Доц. Кунчев се надява на прогнозата за ваксините срещу коронавирус да пристигнат в средата на октомври месец при личните лекари.

Кунчев: COVID-19 прави каквото си иска, никой не знае в коя вълна сме

Кунчев: COVID-19 прави каквото си иска, никой не знае в коя вълна сме

Той е притеснен от голямата смъртност и големият брой засегнати медици

Той посочи, че здравната система никога на 100% няма да бъде готова с висок пик на коронавируса, но е много по-готова отпреди 3-4 месеца. Когато навреме се намесим и вземем отношение, в рамките на седмица нещата се нормализират, увери доц. Ангел Кунчев.

Той се надява, че хората постепенно ще свикнат да живеят с вируса и че той се предава. Нашата цел е болните да са малко и да можем да осигурим на всички навременно лечение, настоя здравният инспектор.

Във връзка с новозаразените случаи три дни след началото на учебната година доц. Кунчев уточни, че случаите на заразени в училищата не са в резултат на започване на работата на училищата, а това са случаи, които идват от обществото. Процес на предаване на заразата ще има, но ще стане факт след седмица или десет дни, предупреди здравният инспектор.

По думите му това в известна степен е полезна тренировка за реалните случаи на предаване на болестта в училище. Кунчев обаче е оптимист, че с организацията, която се създава в училищата случаите на коронавирус ще бъдат изключение, а не практика.

Той се ядоса на родителите, които протестират за това, че не иска децата им да носят маски. "Да правят каквото искат, ние като лекари им казваме какво да правим, за да пазим техните деца. Който не иска да пази здравето им, да ги пуснат да обикалят по болниците. Стигнахме един предел на разумното говорене, който вече е минал - няма научна организация, която да твърди, че маските са излишни. Носенето на маски 30-40 минути в училище не създава никакви затруднения и заплахи за здравето. За мен този въпрос е приключил", категоричен бе доц. Кунчев.

Той не може да чака 200 деца да се разболеят от коронавирус, за да бъдат прекратени занятията в училищата. Разбира се, че ще ги прекратим по-рано, даде да се разбере доц. Кунчев.

Родителите на карантинираните деца също ще бъдат наблюдавани. България след едно плато на висока заболяемост през август постигна значително намаление и в момента е на 23-то място сред страните в Европейския съюз, посочи здравният инспектор. Много е динамична ситуацията и никой не може да предвиди какво може да се случи оттук нататък, призна Кунчев.