Нова наредба ще даде повече сигурност на родители, че в детските ясли се полагат добри грижи за децата им. Това обяви здравният министър д-р Илко Семерджиев, цитиран от БНР.

С новата наредба здравното министерство залага стандарти за детското развитие между 1 и 3-годишна възраст. Съгласно документа, едногодишните деца трябва да могат да ходят, водени за ръка. На година и половина трябва да могат да се качват по стълби с помощ, а на две - да се придържат към парапет. На 3 години трябва да могат с минимална помощ да се качват и слизат от катерушки и пързалки.

В наредбата е записано, че двегодишните деца трябва да могат да редят кубчета едно върху друго. Тригодишните пък самостоятелно трябва да използват нож и вилица, както и да се хранят без помощ.

На година и половина трябва да се очаква малчуганите да реагират на сигналите "да" и "не". На 3-годишна възраст трябва да разбират и спазват дадени им от възрастен инструкции за безопасност. Като стандарт за умения за тригодишните е заложено карането на триколка, която се задвижва с педали.

Здравният министър Илко Семерджиев коментира, че полагащите грижи за децата от 10-месечна до 3-годишна възраст в детски ясли ще се съобразяват със стандартите. Оценките също ще бъдат в съответствие с тях.

В наредбата е посочено, че персоналът в яслите ще комуникират с родителите във връзка с процеса.