Предложеният нов единен стандарт за финансово управление на държавните болници може да доведе до закриване на отделения и съкращаване на ценни лекари. Това заяви пред БНР д-р Нели Савчева, председател на Сдружението на областните болници и управител на болницата в Габрово.

Припомняме, на 30 март 2018 г. здравният министър Кирил Ананиев внесе в парламента единен стандарт за финансово управление на държавните болници. Той идва в изпълнение на решението на НС от 9 юни 2017 г. за въвеждането на такъв стандарт. Стандартът цели да се стабилизира финансовото състояние на болниците чрез въвеждане на единни правила за управление на финансовите и човешките ресурси, възлагането на обществени поръчки, текущо наблюдение и отчитане на дейността.

Ананиев вкара в НС единния стандарт за финансово управление на държавните болници

Ананиев вкара в НС единния стандарт за финансово управление на държавните болници

Стандартът цели стабилизиране на финансовото състояние на болниците

Според Савчева огромен проблем могат да се окажат императивните текстове, че лечебните заведения не могат да трупат дългове, които надвишават миналогодишните им задължения. Това обаче е невъзможно при постоянно увеличаващи се разходи за заплати, електрическа енергия и други.

"Вътре в този документ е написано, че ние много добре трябва да спазваме финансова дисциплина и не трябва да даваме допълнително стимулиране на звена, които са губещи. Общинските болници са търговски дружества, но все пак са болници. Аз не съм срещу финансовата дисциплина, която се опитват да въведат от Министерство на здравеопазването. За мен не е проблем, че някой ще ни контролира. Проблем е, ако ти като мениджър нямаш избор", поясни медикът.

Болниците са като квартална бакалия според Националната пациентска организация

Болниците са като квартална бакалия според Националната пациентска организация

Здравната ни система е остаряла и скъпа

Тя разказа, че когато поела управлението на болницата в Габрово, лечебното заведение било  една от болниците с доста внушителна сума просрочени задължения.
"Успяхме да изплуваме, защото тогава беше възможно, но все пак да не забравяме, че тогава минималната работна заплата не беше 510 лева, а приходите към този момент са същите. Съблюдавайки финансовата дисциплина, трябва да направиш така, че да запазиш персонала, който работи при теб", обясни д-р Нели Савчева.

Тя допълни, че Сдружението на областните болници ще обсъди новия финансов план на 12 април, след което ще внесе в парламента своите предложения за промени.

Здравните синдикати искат отделен фонд за общинските болници

Здравните синдикати искат отделен фонд за общинските болници

Голяма част от 121 лечебни заведения са в технически фалит