Петиция настоява за разкриване на Национален или Балкански специализиран институт за имунотерапия, имунопрофилактика на рака и възстановяване на онкоболни след химиотерапия. Това съобщи на пресконференция в БТА доц. д-р Влади Манев - председател на Програмния консултативен съвет за имунопрофилактика и имунотерапия на рака към Фондация "Контрол на придобитите имунни дефицити, свързани с промените в околната среда".

Той посочи, че инициативата е започнала на 5 ноември и от тогава се движи добре, събирайки ежедневно по 50-60 подписа.

По негови думи целта на пресконференцията е петицията да се популяризира сред обществото, така че да събере достатъчно подкрепа и да се внесе в парламента, за да се осигури необходимият бюджет.

Над 4000 българи годишно заболяват от рак на белия дроб
Обновена

Над 4000 българи годишно заболяват от рак на белия дроб

Над 3000 от новите случаи са сред мъже

Д-р Манев подчерта, че ако проектът бъде осъществен, България може да стане водеща дестинация в на Балканите и в Европа за развитие на здравния туризъм в областта на онкологията. Той посочи, че инициативата вече е подкрепена от водещи национални онколози, както и от Националната асоциация за социална отговорност.

"За малка България да се разкрие такава специализирана структура би било чудо, но не е невъзможно. В науката няма големи народи", подчерта той.

По негови думи през последните няколко десетилетия заболеваемостта от рак у нас се е покачила 2,5- 3 пъти, като всяка година умират около 19 000 онкоболни и се разболяват нови около 38 000 души. Поради тази причина той пита защо държавата отказва да признае рака за най-тежкото социално заболяване и защо не иска да признае имунотерапията и имунопрофилактиката на това заболяване за стратегическо направление от национален приоритет.

Български учени в проект за ранна диагностика на рак на гърдата

Български учени в проект за ранна диагностика на рак на гърдата

През 2015 г. са отчетени 1300 смъртни случая и около 4000 новодиагностицирани

Д-р Манев бе категоричен, че с частни инициативи не може да се води успешна борба с рака - тази борба трябва да се води на държавно ниво. Според него проблемът в момента е повече политически и нормативен, отколкото научен.

"Борбата с рака може да се води по-успешно само ако има държавна политика. Само така ще се създадат нужните нормативни условия за развитие на медицинската наука в областта на онкологията", категоричен бе той.

По негови думи, ако бъде създаден Национален или Балкански специализиран институт, ежегодно той ще дава шанс за живот на близо 50 000 българи. Д-р Манев подчерта, че успешната реализация на проекта е възможност за разработване на икономическа ниша в тази иновативна област на медицината, каквато е онкологията.

Революционен случай – жена с напреднал стадий на рак на гърдата излекувана с имунотерапия

Революционен случай – жена с напреднал стадий на рак на гърдата излекувана с имунотерапия

За първи път пациент с последен стадий на рак на гърдата е успешно излекуван с форма на имунотерапия