Състоянието на проф. Асен Балтов е стабилно. Той продължава да се лекува след хипертоничната криза от сряда продължава в интензивното отделение на кардиологията в "Пирогов". Това пише "24 часа", позовавайки се на източници от спешната болница, на която професорът бе директор повече от 4 г.

Проф. Асен Балтов бе приет в болницата с високо артериално налягане - с горна граница 240, по обяд вчера и още вечерта състоянието му започнало да се подобрява.

Професорът е започнал да вдига кръвно в последните дни. Според лекуващите го медици причината е силен продължителен стрес.

Във вторник бе последният работен ден на проф. Балтов като директор на болницата.

В Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" още преди изборите започнаха проверки и обвинения за злоупотреби в лечебното заведение. На 14 юли 2021 г. той бе отстранен от ръководството на болницата.

"Горд съм, че постигнахме толкова много за толкова кратко", написа той във фейсбук, в което благодари на екипа на "Пирогов". Емоционалният пост бе подписан от проф. Балтов - пироговец, лекар и човек с достойнство и развълнува хиляди хора в мрежите.

От седмица медиците от "Пирогов" протестират пред спешната болница в защита на професора.

Тази вечер протестът беше под прозорците на президентската администрация. Медиците ще продължат протеста си.

Резултатите от извършената проверка на НЗОК в "Пирогов" показаха, че болницата трябва да върне над 1 млн. лв. на НЗОК заради нарушения. Причината е, че средствата са били изписани за лечение по две диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Такова обаче изобщо не е било извършвано.

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че той самият е един от фиктивните пациенти, на които е била поставена такава диагноза, но без да са му правени изследвания.

Отстраняването му от поста накара колегите му дни наред да излизат на протести пред сградата на спешния институт.