Изпълняващият длъжността директор на "Пирогов" проф. Иван Поромански поиска от предшественика си да бъде честен и да публикува цялата заповед за своето уволнение, а не само една малко част, както е направил. Заповедта е от три страници и е напълно обоснована и минала по законов ред, въпреки това Поромански очаква обжалване в съда.

"Като е казал А, да каже и Я", призова Поромански и увери, че в действието му няма никакъв политически елемент и никой не му се е обаждал за това: "Не е имало никакъв политически натиск при решението за уволнението. Никой не ми се е обаждал - нито министър Кацаров, нито някой под него, над него или до него."

Проф. Асен Балтов уволнен от "Пирогов"
Обновена

Проф. Асен Балтов уволнен от "Пирогов"

Медикът научил от медиите за освобождаването си от поста

Проф. Балтов не е уволнен заради лекарска грешка, а за неспазване на Трудовия кодекс и етичните норми на болничното заведение, потвърди Иван Поромански и обясни, че заповедта е на база едно преназначаване за началник на операционния блок, което Балтов е подписал сам за себе си. "Има голяма разлика между професионализъм и спазване на законите", коментира временният директор на спешната болница.

Станалото публично писмо на Балтов до ДАНС с искане за разследване на негови колеги, които организират протести, е автентично, потвърди още Иван Поромански. Той е бил изненадан и омерзен от това, което е открил в архива. Не знае обаче дали ДАНС е предприела нещо спрямо лекарите.

На въпрос за идеята за създаването на "малък Пирогов" в Царево Поромански каза, че на този етап въпросът се намира "в един облак", тъй като няма никакви документи за това. От софийската болница е изнесен един ангиограф, но няма никаква следа това да е направено със съгласието на Министерство на здравеопазването, което е принципал на болницата, както и няма документ за отговорно пазене на техниката.

"Пирогов" продължава протестите въпреки извинението на МЗ

"Пирогов" продължава протестите въпреки извинението на МЗ

Медиците обаче размислиха да се местят пред президентството

Иван Поромански си е подал документите в конкурса за нов директор на "Пирогов". Не знае своите конкуренти и дали има такива. Основна цел в неговата визия за развитието на болницата е да се дава по-качествена медицинска услуга и пациентът да е доволен. Като пример той даде кабинети, където се чака по 4-5 часа. Основният цирей на здравеопазването ни е организацията, която трябва да бъде променена, според Поромански.