Проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на "Пирогов" съобщи пред БНТ, че е длъжен да вземе сериозни мерки, след сериозно нарушение, което не оправдава лекарите.

Той коментира наказанията на лекари, след като съпругата на починалия Спас Добрев написа отворено писмо до министъра на здравеопазването за престъпното отношение към тежко болен пациент.

Той допълни, че като лекар подкрепял протестиращите медици. Имам информационна система и всеки пациент трябва да бъде регистриран, а въпросният пациент не е бил регистриран

Нощното дежурство на "Пирогов" било само от специализанти

Нощното дежурство на "Пирогов" било само от специализанти

Пироговци били заплашвани с уволнение, ако проговорят в медиите

"Може би електронната здравна карта ще ни помогне да имаме досие на всеки гражданин, което ще ни помогне по-добре да следим състоянието на пациентите. Пътят обаче е дълъг и едва ли ще стане лесно и бързо. Но с такава карта ще може по-лесно да се избягват подобни инциденти", смята проф. Балтов.

Трябвало пациентът да бъде стабилизиран и след това да бъде транспортиран в друго специализирано заведение, което да поеме по-добре дадения случай, допълва той.

Във връзка с обвинения на сина на починала пациентка на "Пирогов", Балтов коментира, че се прави внушение от хиляди километри, жената е била насочена към Медицинска академия.

"С подобни твърдения не помагаме нито на лекари, нито на пациенти. Днес е "Пирогов", утре може да е друга болница. Ние сме институция, която не може да бъде охулвана по подобен начин, ние сме болница на народа, всеки знае, че когато има проблем, даден човек може да дойде в "Пирогов" и той да бъде решен", обясни шефът на столичната болница.

Пироговци скочиха срещу "лова на вещици"

Пироговци скочиха срещу "лова на вещици"

Уволненията в "Пирогов" били прибързани

Той допълни, че екипите са претоварени и понякога се греши, но това не бива да се счита за тенденция и повод за атаки към лечебното заведение. Има и недофинансиране на спешната помощ, допълва проф. Балтов.

"Задълженията са около 20 млн., а 17 млн от тях са в просрочие, заради недофинансирането обаче няма как да погасим тези задължения", коментира изпълнителният директор "Пирогов".