"Две трети от хората ще преболедуват. Така е при всички въздушно-капкови инфекции.". Това заяви пред БНР директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово д-р Георги Шандурков за заразата с коронавирус.

Въпросът е преболедуването да става в ритъм, в който системата може да бъде полезна, а не да се превиши капацитетът й и хора да умират, докато чакат, както вече започна да става и при нас, каза д-р Шандурков.

Той препоръча работодателите да не допускат болни хора на работа, защото са потенциален източник на инфекция, независимо колко леко прекарват вируса.

В столицата и в други големи градове на страната от дни Спешната помощ алармира, че екипите не успяват да обслужат лавината от адреси. След това дойде заповедта на здравния министър Костадин Ангелов към всяка държавна болница да бъде разкрит мобилен пункт, в който пациентите ще бъдат тествани за коронавирус и да се преценява необходимостта от хоспитализация. Според д-р Шандурков, въвеждането на тази мярка зависи отново от човешкия ресурс.

"Проблемът въобще не е в сградите. Проблемът е, че няма хора. Ако има хора, те има къде да преглеждат", категоричен е шефът на Спешната помощ в Габрово.

Многопрофилната болница в Каварна вече с COVID-сектор, но без лекари

Многопрофилната болница в Каварна вече с COVID-сектор, но без лекари

Здравното заведение страдало от постоянна липса на кадри

Той подкрепя решението на здравния министър всички здравни заведения да се организират и да отделят макар и минимален ресурс за прием на пациенти с коронавирус.

Габрово е сред областите в червената Covid зона и на едно от първите места в страната по застаряващо население. Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в града д-р Георги Шандурков определя ситуацията в момента като тежка, но не трагична. Той работи с три мобилни екипа в Габрово, два са на разположение в Севлиево и по един екип в останалите две общини на областта.

В Дряново, където живеят около 9 хиляди души, общинската болница затвори преди близо 10 години. В града има два частни медицински центъра и филиал на Спешната помощ с един мобилен екип и един стационарен, който извършва около 500 прегледа месечно на пациенти, потърсили лекар на място. От 14 души медицински персонал, 10 специалисти са инфектирани или са под карантина. Затова се командироват хора от Габрово, иначе е невъзможно да се върже графикът, разказва д-р Шандурков.

Той обясни, че в събота и неделя са били изправени пред риска или шефът на местната спешна помощ да поеме 24-часово дежурство, или филиалът да се заключва.

Спешните медици изнемогват, не само защото случаите са повече, обяснява лекарят с 38-годишен стаж в системата на здравеопазването. Броят (на пациентите) сега е по-голям и начинът на обслужване е по-тежък като ресурси, пояснява д-р Георги Шандурков. Между адресите се извършва дезинфекция на екипите и линейките.

"Не може само да чакаш скъпите пътеки, а когато обществото има нужда, да кажеш - не мога, по-точно не искам. В Германия правителството е разпоредило всяка болница, всеки личен лекар по график работи с Covid болни", коментира Георги Шандурков.

В тази утежнена епидемична обстановка можем да си помогнем като сме отговорни към себе си и към околните, напомня д-р Шандурков и апелира да не се подценява ситуацията. По думите му някои хора безотговорно се "налапват с аналгин, налапват се с антибиотик, лъжат, че нищо няма, докато не паднат на земята".