30% имат твърдо намерение да се ваксинират, 23% още не са решили, а 46% не възнамеряват да го правят. Това показва експресния сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 6 и 8 януари измежду 800 души в цялата страна.

Има и малък брой затрудняващи се да определят. Този подход към темата показва, че делът готови да се ваксинират не е малък на фона на обичайните сравнително ниски нива на ваксиниране у нас. Делът на колебаещите се обаче откроява необходимостта от добра комуникация на процеса на ваксиниране, като той ще варира в зависимост от информационния поток.

Едва 21% от учителите искат да се ваксинират

Едва 21% от учителите искат да се ваксинират

Темповете на ваксинация у нас били като в Германия

Колебанието идва от несигурността в безопасността на ваксините. Сериозен за такъв тип изследвания дял от 18% не могат да определят дали те са безопасни, а 48% директно казват, че ваксините крият опасности. 34% са убедените на този етап в безопасността им. Социолозите смятат, че с времето най- чувството за сигурност ще укрепва.

Снимка 513311

Източник: Галъп интернешънъл

След отминаването на една тежка коронавирусна есен, зимата засега остава по-спойна и в обществото паниката не е надделяла.

59% намират, че удължените мерки са свършили работа, а 39% са на обратното мнение. Вероятно, намаляването на случаите на коронавирус у нас кара хората да се отнасят благосклонно към мерките на властта, а и тези имаха подкрепата още при обявяването си в края на ноември.

Дори и след девет месеца и сериозната криза през ноември месец, у българите е останало някакво усещане, че страната ни се справя по-добре на фона на други европейски страни. Вероятно за това чувство значение има осъзнаването, че мерките на държавата бяха относително либерални, особено в сравнение с други страни. 48% смятат така, а 43% са на обратното мнение, останалите се колебаят. 

Всичко за ваксините от Министерство на здравеопазването

Всичко за ваксините от Министерство на здравеопазването

Той е е създаден в Единния информационен портал за борба с COVID-19

От "Галъп интернешънъл" отчитат обаче, че през март общественото мнение е било много по-позитивно - почти единодушно. В почти същото съотношение - 48% на 42% са отговорите дали в крайна сметка Борисов се справя или не се справя. Явно, не е надделяла паника и намаляването на случаите от началото на зимата досега е довело до запазване на известно спокойствие.

Снимка 513310

Източник: Галъп интернешънъл

84% от отговорилите са прекарали 31 декември в близък приятелски и семеен кръг - в компании до десет души. 11% са били сами, малцина са били повече от десет. А само 2% признават, че всъщност са били с повече от петнайсет души.

По-скоро, мерките по отношение на частните събирания са били спазени. Запазва се обаче и афинитетът към социален живот - който за момента е в немалка степен възпрепятстван и обществото очаква възможност за по-активен социален живот.

Безплатни консултации за ваксините срещу COVID-19 на тел. 0800 14 515

Безплатни консултации за ваксините срещу COVID-19 на тел. 0800 14 515

На същия телефон може да се получат и консултации с психолог