Мъж от Големо село, който работи в ТЕЦ "Бобов дол", е с положителна проба за коронавирус и е приет в инфекциозното отделение на болницата в Дупница, съобщи кметът на селото пред БНР.

Под карантина е семейството на мъжа, а в селото се взимат мерки и се извършва дезинфекция.

Засега под карантина е само семейството на заболелия от Covid-19, коментира кметът на Големо село Васил Васев.

По думите му не е ясно от къде е дошъл вирусът. Заболелият е бил в ТЕЦ-а. Сега ще се търсят колегите, с които той е бил контактен.

Изследвания няма да се правят на цялото село.

Кметът поясни, че вече е направено поредното дезинфекциране на спирки, пред магазини, в кметството. Очаква се дезинфекция на черквата за Разпети петък.

Същевременно в предприятие в Кюстендил, което не е шивашки цех, както обяви тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, а произвежда детайли за износ, са установени седем с положителни проби за Covid-19. Изследвани са всички около триста работници във фирмата.

ТЕЦ "Бобов дол" заработи отново

ТЕЦ "Бобов дол" заработи отново

От тази сутрин работата на един от 230-мегаватовите й блокове е подновена

Припомняме, че ТЕЦ "Бобов дол" заработи отново на 25 февруари, след като няколко дни по-рано работата в централата спря заради планов ремонт. 

На 23 януари стана ясно, че са отнели разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за горене на отпадъци.

Директорът Емил Христов беше задържан на 20 февруари в Козлодуй, където бил в командировка. На следващия ден беше освободен под парична гаранция от 30 000 лв. Той е обвинен в съхраняване и разположение на опасни отпадъци в нарушение на правилата.

Проверка в ТЕЦ "Бобов дол" установи, че отпадъци са горени без разрешително.

На 18 януари прокурори и следователи влязоха в централата. Повод за посещението беше разследването на прокуратурата за престъпления против народното здраве и околната среда.

Тогава министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че отива на съд с ТЕЦ "Бобов дол".