Министърът на здравеопазването  в оставка проф. Асена Сербезова назначи проф. д-р Николай Димитров за изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Екатерина", съобщиха от здравното ведомство.

Министерството на здравеопазването благодари на проф. Генчо Начев за дългогодишната му работа в болница "Света Екатерина". Към проф. Начев е отправена покана да остане да практикува в лечебното заведение.

Припомняме, че при проверка в болницата бяха установени капиталови разходи за медицинско оборудване в нарушение на договорите и липса на система за финансовото управление и контрол. Освен това беше констатирано, че 85% от общо изплатените в периода 2019-2022 г. пари по граждански договори са получени от проф. Начев - 952 000 лв. за медицински дейности. Беше установено още, че по обществени поръчки има плащания към контрагенти без сключени договори за суми, надхвърлящи прага от 50 000 лв.

Фрапиращи нарушения в "Пирогов" и "Александровска", МЗ изпрати прокурист

Фрапиращи нарушения в "Пирогов" и "Александровска", МЗ изпрати прокурист

Общите задължения на 62 държавни болници са 600 млн. лв., а просрочията възлизат на 113 млн. лв.

Новият шеф на УМБАЛ "Св. Екатерина" е завършил Медицинската академия в София, специалност "Медицина". Има придобити специалности по вътрешни болести и кардиология и магистърска степен по здравен мениджмънт. През 2013 г. е придобил научна степен "доктор на науките" в област "Кардиология".

Проф. Николай Димитров има богат опит в областта на кардиологията. Практикувал е в Университетската клиника в Берн и в Кьолнския университет. Професионалният му път дълги години е свързан с УМБАЛ "Св. Екатерина", където започва работа през 1992 г. като асистент. През 2004 г. е назначен за медицински директор на учебната база на УМБАЛ "Св. Екатерина", а през 2005 г. е завеждащ Клиниката по вътрешни болести към лечебното заведение. В периода 2006 г. - 2007 г. проф. Димитров е бил консултант по Инвазивна кардиология в учебните бази на УМБАЛ "Св. Екатерина" и болница "Лозенец". От 2010 г. до 2014 г. е заемал длъжността доцент по кардиология в учебната база на УМБАЛ "Св. Екатерина".

Генчо Начев: Без силна Спешна помощ реформата ще се провали

Генчо Начев: Без силна Спешна помощ реформата ще се провали

Болниците трябва да минат на нормалния си начин на работа

В периода 2015 г. - 2016 г. е бил гост професор по интервенционална кардиология в Медицинския университет във Виена. От 2020 г. досега проф. Димитров е заемал длъжността главен секретар на Медицински университет-София.

Проф. д-р Николай Димитров има над 80 научни публикации в български и международни издания. Той има опит и в управлението на държавни и частни лечебни заведения - бил е изпълнителен директор на Националната кардиологична болница и МБАЛ "Доверие" в София.