София не е пред обявяване на национална епидемия заради значителния ръст на заболели от коклюш. В това увери служебният здравен министър д-р Галя Кондева в отговор на въпрос на News.bg пред епидемия ли е столицата и колко трябва да е заболеваемостта, за да се обяви такава. Тя участва в Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

До момента от началото на годината регистрирани са 314 случая, като в София са 214. Коклюш е въздушно-капкова инфекция, като независимо дали са имунизирани или не хората могат да се разболеят. Периодично през 3-4 години се наблюдава такъв епидемиологичен взрив. За всеки един отделен район в страната ще се вземе решение дали да се обяви епидемия, като 60-70% доказани пациенти в коклюш са в София.

Кондева обясни, че началото на април месец е осигурена доставка на ПСР тестове в столичната РЗИ и в Националния център по заразни и паразитни болести. Нормално е, че е зададен критерии, за да може да се обхване най-рисковата група - новородените и децата до 1-годишна възраст, като при доказване на заболяването да се вземат необходимите мерки.

Критериите за използването на въпросните тестове са: деца до 5-годишна възраст, наличие на епидемиологична обстановка в района, регистриран първи случаи в населено място в дадена област, заболели деца с тежко протичане, хоспитализирани деца и заболели от регистриран епидемиологичен взрив. Отпуснати са средства да се осигурят тестове за изследване във Варна, Плевен и Стара Загора. Изследванията ще се правят в съответните университетски болници от началото на другата седмица.

Д-р Кондева уточни, че ако лекарят е преценил, че няма необходимост да се търси потвърждаване, а родителите искат да се провери дали се касае за коклюш, може това да се направи в частна лаборатория. Ако лекарят прецени, че детето трябва да бъде изследвано, ще се направи организация, ще изпрати пробите чрез РЗИ и ще организира изследването.

Работи се по механизъм за бърз достъп на доставяне на ваксини за коклюш в аптеките. Дори да се ваксинират всички, трябва да се премине през инфекцията, защото е по въздушно-капков път и да се осигури здравето на най-рисковите групи - новородените и децата от 2-годишна възраст, подчерта здравният министър.

Има достатъчно ваксини срещу коклюш в склада

Има достатъчно ваксини срещу коклюш в склада

Мерките: самоизолация за месец, медицински контрол и по-ранна ваксинация