Д-р Кателиева е спешен медик, председател на сдружение на спешните медици (НАРСМП), което е член на европейската асоциация по спешна медицина. От тази седмица д-р Кателиева вече е бивш служител на УМБАЛСМ "Пирогов".

За уволнението си сигнализира самата тя в отворено писмо, получено на редакционната поща на News.bg.

Независимо от недостига на кадри и свръхнатоварването с пациенти, и въпреки дългата си кариера на доказан специалист, днес тя разказва пред нас за това как се е стигнало до нейното уволнение.

Шефът на "Пирогов" е категоричен, че д-р Десислава Кателиева е била освободена, а не уволнена

На 19.02.2017 година, д-р Кателиева задава 5 въпроса на министър Семерджиев. Въпросите били свързани с бъдещето на спешната помощ в България, в частност липсата на национален консултант и стандарт по спешна медицина. Отговор така и не дошъл, но това, което притеснило д-р Кателиева било предупреждението от все още невстъпилия в длъжност нов директор на УМБАЛСМ "Пирогов" - проф. Асен Балтов. Той пожелал среща с д-р Кателиева и ѝ препоръчал да се въздържа от медийни изяви.

"На висок глас казах, че се готви промяна в политиката за спешна помощ у нас, като се пренебрегват приети от предишни министри програмни и нормативни актове", пише Кателиева до нас.

Но историята не свършва до тук. На събора на българския лекарски съюз (БЛС), провел се на 25 февруари, д-р Кателиева се опълчила срещу сливането на спешна и неотложна помощ в Националния рамков договор (НРД) 2017 г. След това д-р Кателиева внесла протестна декларация до Министерството на здравеопазването срещу превръщането на спешните медици в заместници на личните лекари. Отговор отново не дошъл.

Д-р Кателиева била също измежду лекарите, подкрепящи д-р Атанас Кацаров. Припомняме, че д-р Кацаров, завеждащ клиниката по детска ортопедия, подаде оставка заради разногласия с новия шеф Асен Балтов и заради плана за ремонт на клиниката за детска ортопедична травматология. Неговият пример бе последван от много други медици.

Шефът на „Пирогов” се срещна с подалия оставка д-р Кацаров

Шефът на „Пирогов” се срещна с подалия оставка д-р Кацаров

Уверил го е, че няма да закрива детската клиника

"Днес бях уволнена, като ненужен спешен медик, защото имам смелостта да казвам истини... Няма да ме спрете... Министрите и директорите си отиват, но аз оставам... Завинаги спешен медик д-р Д. Кателиева", довърши тя.

По-късно изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов заяви пред БНР, че д-р Десислава Кателиева е била освободена, а не уволнена.

Балтов обясни, че на сайта на болницата ще излезе информация защо Кателиева е освободена.

По думите му Десислава Кателиева е надхвърлила часовете, които може да работи по Кодекс на труда. "Това, че тя казва, че е уволнена, не е така", подчерта Балтов. Той е категоричен, че няма да влиза в обяснителен режим.