Патриарх Неофит се чувства добре. Състоянието му е стабилно.
Това съобщи проф. Николай Младенов от столичната болница, където е приет на лечение българският духовен глава. Патриархът е в интензивния сектор.

Лекарят обясни, че всеки човек, който носи определени заболявания, може да усети, че понякога те се обострят. Тази сутрин патриархът е разговарял и е пил кафе с медиците, поясни дежурният лекар.

Патриарх Неофит е в болница

Патриарх Неофит е в болница

Повече информация се очаква в четвъртък

Рецидиви може да има, но на този момент нещата са овладени. Лечението е процес, в който участват много лекари. Той може да се възстанови към нормалните си жизнени функции и тогава ще бъде изписан.

За заболяванията няма да влизам в подробности, но това е обичайно за тази възрастова група независимо дали са патриарси, или обикновени хора.

Според медика, здравословното състояние на президента, премиера и патриарха е наблюдавано, тъй като са тримата основни в държавата. В този контекст не беше спомената председателката на парламента Цвета Караянчева.

Малко по-късно от Светия Синод поясниха, че Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит бе приет на 18 април в клиника по кардиология на болница Токуда в София поради възникнал здравословен проблем.

По информация от дежурния лекар от тази сутрин, състоянието му е стабилно и той се чувства добре. Въпреки това специализираните медицински екипи продължават внимателно да го наблюдават.

Ние, архиереите, духовенството и миряните в БПЦ се молим за пълното му оздравяване и призоваваме всеки, който иска, да се присъедини към нас в молитвата ни за Първопредстоятеля на родната ни Църква, се казва в съобщението на Светия Синод.

Припомняме, патриарх Неофит бе приет в Аджъбадем Сити Клиник Болница Токуда в сряда следобед със симптоми, свързани с хроничното му заболяване.

Тогава висши духовници заявиха, че няма причини за тревога относно здравословното му състояние.