Най-тежкият месец в борбата с епидемията вероятно ще е декември, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия.

"Държавата се опитва да предприеме целия спектър от мерки, който е необходим - първа за борба със заразата, за предпазване на хората и в същото време да вземе социално-икономически мерки. Държавата трябва да е на мястото си, държавните контролни органи трябва да следят за спазването на мерките. Обществото трябва също да полага усилия." - посочи вицепремиерът.

По думите му, в страната са разкрити достатъчно легла за лечение на пациенти с коронавирус. Това, от което има нужда, е подобряване на системата за координация и логистика - болният да бъде отправен там, където има свободно легло.

От БЛС поискаха спешно отваряне на денонощни аптеки

От БЛС поискаха спешно отваряне на денонощни аптеки

Денонощните аптеки в България са около 30

"Очаква се, може би, най-тежкият натиск от страна на пандемията да е месец декември. Това е прогноза, която не се базира на повтарящ се модел. До сега не сме се сблъсквали с това заболяване, науката знае все още малко за него. Но в един момент, дори и без ваксина, самият факт, че един значителен процент от населението ще се е срещнало със заболяването, ще ограничи разпространието. Но това трябва да върви със спазването на всички мерки." - отбеляза Дончев.

Той подчерта, че ваксините се договарят на ниво ЕС, не се водят сепаративни преговори.

"Преговорите се водят на ниво ЕС. Ние имаме договор, който би ни позволил достъп до 3 ваксини. Изборът кои да са ваксините не се прави от политиците, защото аз не съм лекар. Все още нямаме одобрена ваксина. България трябва да гарантира на българските граждани безопасна ваксина, която не крие риск за здравето им - безплатно. И тя ще бъде по желание." - поясни Томислав Дончев.

БЛС: Здравната система се справя, но обществото се провали

БЛС: Здравната система се справя, но обществото се провали

В здравеопазването нямало хаос, а високо напрежение