Очаквам това да е последната вълна на коронавируса в Европа и през месец март 2022 година, когато ще има и актуализирани ваксини от РНК видовете, всички да сме се срещнали под някаква форма с вируса, или да сме ваксинирани, така че да имаме пълен имунитет и обществата да се върнат към нормален начин на живот. Това заяви проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология при БАН, пред националното радио.

По думите ѝ решаваща за крайния добър изход се оказва бустерната доза, защото имунитетът от първите дози спада, а няма случай на тежко преболедувал или починал човек с трета игла.

Това, че се заразяват още хора в държавите с висок процент ваксинирани, е защото там има и много неваксинирани. Така е в Германия и Великобритания, в които има още 30 на сто неваксинирано население. То се заразява в момента най-силно, смята специалистът.

"Имунният отговор след бустера се появява след две седмици. Затова още през септември трябваше да се разреши по-кратък срок на поставянето на третата доза", поясни още проф. Петрова.

Намалиха срока за бустерна доза на 3 месеца

Намалиха срока за бустерна доза на 3 месеца

Удължиха срока за безплатните ваксини срещу грип за възрастните хора

Тя допълни, че Т-клетъчният имунитет действа и срещу новия вариант Омикрон.

Междувременно д-р Георги Миндов, личен лекар и председател на организацията на общопрактикуващи лекари в София, заяви, че от Националното сдружение на личните лекари чакат МЗ да одобри амбулаторна процедура за извънболнично наблюдение и лечение на пациенти с Covid-19. Това ще даде възможност за изписване на медикаменти и финансиране за такова лечение на пациенти от страна на джипитата.

По думите му голямото заразяване е станало по Коледа, сега се очаква такова на Нова година и на Йорданов ден може би болниците да се препълнени.

Математикът Лъчезар Томов: Без локдаун няма да стане

Математикът Лъчезар Томов: Без локдаун няма да стане

Твърденията, че заразените с този вариант боледуват 70% по-леко, не са верни