Лечението на 4500 пациенти, представлявани от "Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит" (АПРА) и "Българско сдружение на болестта Бехтерев" е под въпрос.
За това алармира председателят на АПРА Роза Чегалска по време на протест пред Министерски съвет.

След протестната акция преди месеци, по време на която пред НЗОК бе занесен ковчег, на което от Здравната каса се обидиха и пожелаха да им донесат цветя, днес пациентите с ревматични заболявания отново напомниха за проблемите си.

И Роза Чегалска вече носи цветя - този път изсъхнали, тъй като на два пъти е чакала в продължение на шест часа за среща с Иванка Кръстева от НЗОК. Такава среща така или иначе обаче не се е състояла.

Потракването на скелет пред МС е проява на лош вкус, отвърна на удара НЗОК

Потракването на скелет пред МС е проява на лош вкус, отвърна на удара НЗОК

Диалогът с ревматично болните не бил прекъсвал

Освен за среща с нея от сдружението настояват и се надяват и на среща с премиера Бойко Борисов, за да го информират за хаоса в системата. Чегалска бе категорична, че не може да се разкарват пациенти от Бургас до София, да чакат в продължение на часове, за да бъдат чекирани с пръстов отпечатък и в същото време само за изследвания да им се искат 200 лв.

"Колкото искаме ние да помагаме, толкова здравната система ни пречи. Диспансеризацията е проблем, който дъвчим една година. Имахме среща в Здравната каса. Те обещаха, че диспансеризацията ще бъде отменена с въвеждането на прословутата амбулаторна процедура", посочи Чегалска.

По думите й амбулаторната процедура е остойностена от НЗОК на 22 лв. Тази процедура е за проследяването на всеки болен, който е се лекува със скъпоструващите биологични препарати. "Ние сме 4 700 човека. Амбулаторна процедура като остойностяване е включена в общия бюджет на всички болници. Като стане септември месец, лимитът вече е изчерпан и лечението на нашите пациенти е под голям въпрос", предупреди Чегалска.

Сдруженията настояват въпросната амбулаторна процедура да се извади от общия бюджет на болниците. Тя не бива да бъде включвана в болничното лечение, тъй като е извънболнична помощ и хората, които идват от далечните краища на България, трябва да бъдат обслужвани по места.

Според Чегалска пациентите могат навсякъде да получат лечението, включително и в ДКЦ- та.

По думите й заради малкия брой на ревматолози в страната те отказват да има диспансеризация. "С една дума така е направено всичко, че всеки пациент, който е предложен от ревматолозите за биологично лечение с тези скъпоструващи препарати трябва сам да достигне до това лечение. Тоест той трябва да си направи всички изследвания - да си ги направи сам", обясни тя и обясни, че цената на тези изследвания е 196 лв. включвайки и квантофероновия тест.

Сдруженията ще внесат своите искания освен до министър-председателя Бойко Борисов и председателя на НЗОК - Глинка Комитов и до здравния министър Петър Москов.