Нищо съществено не се случи в сектор "Здравеопазване" през тази година, което на фона на състоянието на здравната система не е добра новина. Това заяви пред БНР бившият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той подчерта, че целта на здравната система не са заплатите на доставчиците на здравни услуги. Кацаров разкритикува опита за ръст на заплащането в здравеопазването по начина, по който бе предприет през настоящата година.

"Опитът да се увеличават заплатите на всички, да се уравняват заплатите на всички, е грешен подход. Той няма да подобри качеството на медицинската помощ и няма да улесни достъпа на гражданите до медицински услуги", категоричен е той.

По негови думи средствата за здравната система са се удвоили, но не се е удвоило качеството на медицинската помощ, нито достъпът на гражданите е станал два пъти по-лесен.

Асен Меджидиев: Не мога да реформирам здравеопазването

Асен Меджидиев: Не мога да реформирам здравеопазването

Европейската банка за развитие ще ни помага за националната детска болница

Според Кацаров не е работа на държавата или на НЗОК да се занимава със заплатите на медиците - това била пазарна величина.

Той е на мнение, че е изпуснат моментът за създаването на модерна детска болница, след като беше спряно решението в такава да се превърне Правителствена болница. Кацаров не е оптимист за бъдещето на националната детска болница и определи ситуацията като "цялостна бъркотия".

"Нашите деца продължават да се лекуват в мизерните условия на болница "Иван Митев". Решението с Правителствена болница беше перфектно - луксозна сграда, която можеше да приюти децата", отбеляза той.

Бившият здравен министър изтъкна, че формално всяка политическа партия има интерес да се изгради детска болница. По негови думи във въпроса се намесвали други интереси, свързани с корупция, с неумение да се управлява здравната система.

Намериха пари за по-високи заплати в Спешната помощ и РЗИ

Намериха пари за по-високи заплати в Спешната помощ и РЗИ

Осигурени са 4 616 700 лв. за увеличение на възнагражденията