Управителката на столичния психодиспансер д-р Гълъбина Тарашоева е освободена от длъжност. Причината е системно отказване на хоспитализация на психично болни, съобщава БНР.

Д-р Анна Попова ще изпълнява длъжността управител на Центъра за психично здраве до провеждането на конкурс. Това е решил Столичният общински съвет.

Според зам.-кмета по здравеопазване и финанси Дончо Барбалов бившето ръководство на психодиспансера е направило опит да закрие единствения спешен кабинет в София. Той обслужвал годишно 1800 пациенти по спешен ред.

Барбалов е категоричен, че Общинският съвет е взел правилното решение, с което е решил един огромен проблем, който застрашавал здравето на софиянци.

Зам.-кметът обясни, че единственият начин да те приемат в центъра бил да отидеш там с някоя медия, по възможност телевизия, което е недопустимо. Дончо Барбалов обясни, че проблемът е голям, тъй като става въпрос за затруднен достъп до здравна услуга. Той е категоричен, че няма значение дали са спазени процедурите или законът допуска връщането на пациенти, но това не може да се случва в общинско лечебно заведение.