"В България отсъстват единни стандарти за обучение на логопедите. Отсъстват и стандарти за логопедичната работа." Това заяви пред БНР директорът на Логопедичния център в София и председател на Асоциацията на логопедите Детелинка Траянова. Коментарът ѝ дойде по повод Европейския ден на логопедията.

По думите на експерта на запад обучението по логопедия е към здравеопазването, а у нас е към педагогиката, което откроявало различия в обучението по логопедия.

Освен това в България няма и достатъчно кадри, изтъкна Траянова.

"Законът за предучилищното и училищното образование, Наредба 12, за първи път регламентира работата на логопедите, дава им статут и професионален профил. Помощта минава през Министерството на образованието. Има към 500 логопеди в София, а около 23-24% от децата в столицата например се нуждаят от логопедична помощ. Ежегодно изследваме 38 000 деца", допълни председателят на логопедичното обединение.

Траянова поздрави колегите си за професионалния празник, но констатира и че през последните години в страната се наблюдава леко повишение на броя на деца с логопедични проблеми.

За днешния ден са организирани различни инициативи, които целят да популяризират професията и да запознаят хората с комуникативните нарушения и с тяхната превенция.

Tийнейджърите с говорни нарушения заради стоене пред компютъра и стрес

Tийнейджърите с говорни нарушения заради стоене пред компютъра и стрес

Говорното нарушение се среща 4 пъти повече при мъжете