През месец октомври в Русенско близо 80 деца, отпаднали от образователната система, са се завърнали в училищата и детските градини, съобщи БНТ.

За завръщането на децата от област Русе в родното образование са спомогнали мобилните екипи, които са посетили над 700 семейства, в които има деца, които не посещават учебните заведения.

С нови 9000 върнати в училище деца се похвали властта

С нови 9000 върнати в училище деца се похвали властта

За отсъствия спрели помощите на 55 000 деца, ще спират на още толкова

Специалисти коментират темата в русенската община Ценово. Там проблемът идвал от миграцията и ранните ромски бракове.

В общината около 10% от учениците са в чужбина.
През октомври едно от трите деца в общината, върнато в системата, е 10-годишно момиченце, което не е посещавало училище една година, защото родителите ѝ я взели със себе си в Германия. 

В училище "Хр. Ботев" в Ценово пък се обучавали 61 деца, като 70% от тях от ромски произход, а семействата им били бедни. Затова от общината са организирали кампании за събиране на дрехи, обувки и хранителни продукти.

По думите на зам.-кмета на община Ценово Ваня Игнатова усилията на местната управа са насочени и към осигуряване на работа на безработните, защото ниските доходи се сочели като причина за това родителите да не пускат децата си на училище.

21 хиляди деца са отпаднали от образователната система за 1 година
Обновена

21 хиляди деца са отпаднали от образователната система за 1 година

Мерките обхващали и родителите, които не осигурявали присъствието на децата в училище

Експерти в сферата на образованието обаче тълкуват, че с децата от рисковите групи работата трябва да продължи и след връщането им в образователната система.

Началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Русе Росица Георгиева алармира, може да се очертае сериозен проблем, ако хората в учебните институции не успеят да задържат вече върнатите деца в заведенията.

Русенските деца отиват с маски на училище

Русенските деца отиват с маски на училище

В знак на протест срещу мръсния въздух в града