Страната ни вече ще може да произвежда сама изотопи, необходими за ранна диагностика на онкологични заболявания.

Това е възможно благодарение на единствения циклотрон на Балканите с толкова висока енергия за ускоряване на частици, който вече е притежание на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките (БАН).

Най-новият циклотрон бе представен на официална церемония, но остана скрит в камион, защото все още не е сглобен. Произвежданите от този циклотрон изотопи ще са 4-5 пъти по-евтини от вносните, като това веднага ще се отрази положително и на онкоболните българи.

Всички нуждаещи се ще могат вече да получават медикаментите, които са им нужни", увери пред журналисти директорът на ядрения институт към БАН доц. д-р Димитър Тонев. Той посочи, че досега само около 3000-4000 от нуждаещите се българи са получавали медикаментите, а останалите сами са решавали съдбата си с огромни финансови средства за лечение в Турция, Германия, Австрия.

„Сега всички ще имат възможност и в пъти ще свалим цената", обяви доц.д-р Тонев. Той уточни, че изотопите от новия  циклотрон ще могат да се използват от пациентите от 2017 година. До края на тази година пък модерният ускорител ще бъде поместен в собствена сграда, построена с отпуснати от Министерство на образованието 1 млн. лева. С апаратурата ще работят около 20 души - физици, химици, инженери, радиохимици, фармацевти, биолози.

„Токът, който използва този циклотрон, е 400 микроампера, което е доста силен ток. Това дава възможност 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, той да произвежда богата гама от изотопи", обясни директорът на ядрения институт.

„Имаме двойна полза от този циклотрон", посочи и министърът на образованието проф. Тодор Танев. Той се похвали, че от една страна докторантите и учените на БАН ще могат да използват апаратурата, ще се възпита и ново българско поколение модерни специалисти медици, които са главно свързани с раковите заболявания.

„Има и морален привкус - нашите онкоболни много по-бързо да могат да попадат в изследванията. Дългата опашка да може да се съкрати и да се съкратят десетократно парите, които държавата дава до момента", изтъкна още образователният министър.