Инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните в Търговище установиха два случая на месо, заразено с трихинелоза.

Заразеното месо е от отстреляни диви прасета от ловните дружинки в селата Кошничари и Дриново, съобщи пред БНТ директорът на ОДБХ-Търговище Анелия Цонева.

Иззетото от инспекторите месо е общо 234 килограма. То е изпратено за унищожаване в екарисаж.

Първият случай е от 18 ноември. Тогава се взима проба от отстреляно от ловна дружинка диво прасе в село Кошничари. Пробата от месото е била изследвана в акредитирана лаборатория в Търговище, където е установено, че то е заразено с трихинелоза. Месото е било изпратено за изследване и в София, където резултатите се потвърждават.

Вторият случай се отнася за отстреляни 6 диви прасета. Те били отстреляни от ловците в село Дриново на 11 декември. От месото са взети няколко проби, една от които установява, че месото е заразено. Месото от всичките прасета било сборно, което наложило цялото количество да бъде унищожено.

Взрив на трихинелоза в Хасковско

Взрив на трихинелоза в Хасковско

9 души са се заразили, след като яли луканка от диво прасе

Д-р Цонева призова ловците и особено ръководителите на ловните дружинки да не подценяват опасността от заразата с трихинелоза. Тя припомни, че месото от отстреляния дивеч задължително трябва да се изследва при да бъде консумирано.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) информираха, че от началото на годината до сега в страната са констатирани 86 положителни проби от диви и домашни свине, болни от трихинелоза. От ловните дружинки и частни стопани в различни части на страната са иззети и унищожени над 4 600 килограма свинско месо и субпродукти.