За преосмисляне на цялата здравна система призова зам.-председателят на НС Валери Жаблянов пред БНТ.

истемата на здравеопазването, в сегашния си вид, не предлага гаранции за здравето на гражданите, а употребява все по-голям ресурс", обясни той. Жаблянов смята, че трябва да се помисли за цялостна реформа. Причини за това са самият пазара, новите методи на лечение и иновативните лекарства.

Министерство на здравеопазването има ограничено въздействие върху системата. Това се случва заради сегашното законодателство, изтъкна Жаблянов и намекна, че влияние има една група от частни интереси.

Мораториумът за новите лекарства падна

Мораториумът за новите лекарства падна

Корнелия Нинова доволна, че се възстановява справедливостта

"Трябва да се съсредоточим върху разходите, които прави държавата за здравето на българите и безконтролния растеж на частния сектор в тази сфера", обясни зам. - председателят на НС.

Много неща са се случили през годината, които са дали повод за активна обществена реакция. По думите на Жаблянов смисъл от остро поставяне на проблемите в България от страна на опозицията има. Прогнозата на социалиста за предстоящата година е, че тя няма да бъде спокойна. Той обвини правителството и мнозинството за създаването на безпокойство.

"Кабинетът няма ясна посока и е склонен да сменя всяко свое решение под обществен натиск", смята Валери Жаблянов.

ГЕРБ се отказаха от мораториума върху новите лекарства, за да спрат спекулациите

ГЕРБ се отказаха от мораториума върху новите лекарства, за да спрат спекулациите

Въпреки готовността на МЗ и за да спрат игрите със страховете на хората