Лъжа е твърдението, че има забавени документи на деца нуждаещи се от финансиране на лечение. Това е категоричното мнение на зам.-министър Ваньо Шарков, който премина през протеста на родителите, който се провежда пред сградата на Министерство на финансите. 

Той отново заяви, че фондът работи в много по-кратки срокове от досегашните, като заседанията на Обществения съвет, където се взимат окончателните решения, се провеждат по-често, а не веднъж на три седмици, както е била практиката до момента.

Личал яростен стремеж на всяка цена деца да остават за лечение в България

Личал яростен стремеж на всяка цена деца да остават за лечение в България

Според бивши членове на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

За оценката на всеки случай се подхожда индивидуално и ако се налага бързо решение, гласуването на членовете на Обществения съвет се организира по електронен път.

"Отнасяме се отговорно и с разбиране към тревогата на родителите. Недоумяваме как е възможно някои хора да си позволяват да използват мъката им за толкова грозна и заблуждаваща обществото кампания", заявява Шарков.

Заместник-министърът определи и като лъжа тезата, че министърът или някой от екипа му имат намерение да затварят фонда или да променят статута му: "Напротив, ние сме поели ангажимента той да работи по-добре."

По думите на Ваньо Шарков лъжа е и че се предвижда закриване на Обществения съвет: "Напротив, поели сме ангажимента той да провежда по-чести заседания, а не само веднъж на три седмици, както е практиката досега."

Лъжа е, че правилникът на фонда се подменя на тъмно. След като бъде изработен, той ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на министерството и на фонда, както всички нормативни актове на министерството.