Ваксините са изход от пандемията от коронавирус. Ваксинационната кампания у нас обаче среща редица трудности и пропуски.  Това заяви пред "Денят ON AIR" началникът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" доц. Васил Каракостов. По думите му, дори да има "зелени коридори", ваксините не са достатъчни. Той е убеден, че "би трябвало дори да се потърси отговорност за това, не може да се държат хората в шах".

Електронният регистър е добра идея, но за един възрастен човек е невъзможно да го използва. Начинът на информиране на населението не беше подходящ, започна със знакови фигури. За мен знакова фигура е Христос, всички други сме хора. Трябва да се обясни на хората, че това е начинът да се предпазят, коментира специалистът. 

Припомняме, че системата за записване на час за ваксинация срещу коронавирус започва да работи днес в 17 часа. Системата работи с една седмица напред, затова от 11-и до 25-и март ще може да си запазите час за първа игла на имунизация от трите вида ваксини, внесени досега - "Астра зенека", "Пфайзер", "Модерна". Ваксинираните с "Астра зенека" ще бъдат записани служебно, тези пациенти, за които няма данни, трябва да си знаят датата за ваксинация и сами да се явят. След записване на час за първа доза пациентът ще получи автоматично дата за втора ваксинация. 

Здравният министър Костадин Ангелов уточни, че през следващата седмица страната ни очаква да получи още ваксини. Той изрази надежда, че производителите ще изпълнят подписаните договори, за да може да изпълняваме фазите по Националния план за ваксиниране срещу коронавирус.

Борисов недоумява: Българите мислят, че епидемията е минала

Борисов недоумява: Българите мислят, че епидемията е минала

Премиерът се чуди кой внушава на хората, че всичко е свършило

По думите на премира Бойко Борисов всички ваксини, които пристигат в страната, веднага се използват. Борисов посочи, че в страната се допускат само ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, тъй като за другите той не искал да носи отговорност. Той увери, че Агенцията извършва изключително прецизна дейност и ваксините, разрешени от нея, са преминали всички необходими проби и тестове.

Той критикува като опасно и спирането на планови операции, въпреки че призна за натиска върху здравната система. "Броят на болните расте, на хоспитализираните расте, на неоцелелите намалява. Това с британския вирус не ми се струва реално математически. Аз не мога да откажа на пациента. Има невероятен наплив на пациенти, препълнени са болниците и хората са доста над критичния стадий, което води до по-голям ресурс и престой, и по-голям вероятност от фатален изход. За мен спирането на планови операции не е уместно и не трябва да се прави.", настоя той. 

Каракостов намира за положитело решението на политическите сили да включат в листите си специалисти медици. За него, изредените до момента имена са утвърдени експерти, които познават недъзите на системата и могат да работят за подобряването ѝ. Според него обаче липсва политическа воля за промяна.

Пуснаха системата за ваксинация, записването от 11-и март

Пуснаха системата за ваксинация, записването от 11-и март

След записване на час за първа доза пациентът ще получи автоматично дата за втората