На 29.04.2023 г. (събота) специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) направиха поредна чернодробна трансплантация, която е трета от началото на 2023 година, съобщиха от Пресцентъра на здравното заведение.

Реципиентът и донорът са мъже - съответно на 55 и на 48 години. Трансплантацията продължи около 6 часа. Към момента пациентът се намира в добро състояние, контактен е и е адекватен, коментира доц. Васил Михайлов, който ръководи екипа, извършил интервенцията.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Изказва се и благодарност на лекарите от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" за "перфектната организация при осъществяване на експлантационния процес (изваждането на органите)", допълни оше доц. Михайлов.

Първата трансплантация на черен дроб във ВМА е на 21.04.2007 г., а до момента проф. Никола Владов и неговият екип от Клиника по чернодробно-панкреатичнахирургия и трансплантология са извършили общо 89 такива интервенции.

Лекари от ВМА извършиха тежка чернодробна трансплантация

Лекари от ВМА извършиха тежка чернодробна трансплантация

Реципиентът и донорът са мъже - и двамата на 58 години, операцията е била 7 ч.