Държавата да закупи специализирани здравни автомобили, които да осигуряват медицинска грижа в отдалечени и труднодостъпни населени места, в които няма лекар или пък такъв идва по-рядко от веднъж месечно.

Това прие на първо четене Народното събрание. Поправката в Закона за здравето е по инициатива на проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ", като бе лансирана още преди месеци. 

"Голяма част от населението не се осигурява и няма как да се грижи за здравето си, в България профилактиката и превенцията е много ниска, особено в труднодостъпните населени места. Става дума за високопроходими автомобили, не точно линейки, които предлагат прегледи и имат необходимата апаратура за всякакви изследвания - ЕКГ, кръвни прегледи и много други. Те ще имат екип от поне двама души - шофьор и лекар или медицинска сестра", представи концепцията си Чорбанов.

Освен това - във въпросните автомобили ще има всякакъв тип лекарства, като нуждаещите се ще могат да ги закупуват на място. Предвижда се да бъде изграден график, според който всички населени места, които попадат в тази категория, да бъдат обходени.

ИТН предлагат държавата да купи високопроходими линейки

ИТН предлагат държавата да купи високопроходими линейки

Законът целял да покрие липсата на здравеопазване за хората

От ИТН предлагат да бъде създадена специална агенция, която да управлява целия процес. Нужната сума, която държавата трябва да даде за проекта, е 25 милиона лева в първоначалния етап и по 5 милиона лева годишно за издръжка.

Идеята бе приета позитивно и от опозицията, и от управляващите. Но със забележки.

Законопроектът беше подкрепен от групата на "Възраждане", които обаче възразиха на идеята да се създаде специална агенция. "По наши сметки ще са нужни между 30 и 50 автомобила. В Министерството на здравеопазването има необходимия капацитет, не трябва да се разширява администрацията", заяви Георги Георгиев от партията на Костадинов.

БСП също подкрепи идеята, като Христо Проданов от социалистите припомни, че сходно предложение БСП е внесла още в 44-тото Народно събрание, което обаче било отхвърлено от ГЕРБ и "Патриотите". Левицата също се обяви против създаването на отделна агенция, която да администрира процеса.

Най-важната подкрепа обаче дойде от страна на ГЕРБ. "Промените решават един голям проблем в българското здравеопазване. (...) Но това няма да бъде панацея на здравеопазването и няма да реши всички проблеми. Защото големият проблем е липсата на лекари, на специалисти по здравни грижи", подкрепи идеята Костадин Ангелов, който е и председател на ресорната комисия по здравеопазването в парламента.

От организацията за детски линейки отново настояват да има по една във всеки областен град

От организацията за детски линейки отново настояват да има по една във всеки областен град

Основателят на каузата "Детски линейки сега" Дончо Златев изпрати писмо до здравния министър Христо Хинков

Ангелов заяви - ГЕРБ ще подкрепят законопроекта, но предлагат срока между първо четене днес и второто такова да бъде удължен максимално - на 21 дни, за да бъде създадена работна група, която да изчисти всички противоречия със сега действащата законова уредба.

ДПС имат "сериозни бележки" по законопроекта, но ще го подкрепят на първо четене с идеята пропуските да бъдат изчистени преди второ. "Основният ни аргумент да подкрепим на първо четене е, че се урежда въпросът за осигуряване на достъп до отдалечените региони", каза Джевдет Чакъров.

Най-сериозни са обструкциите от страна на ПП/ДБ. "Нашата парламентарна група е на мение, че достъпът на гражданите в труднодостъпните населени места до здравни грижи трябва да бъде улеснен. Детайлите обаче са много важни - концепцията е добра, но начинът, по който е структурирано вашето предложение, е спорен. Затова на комисия гласувахме "въздържал се", сега позицията ни е сходна", заяви Васил Пандов. Той посочи още, че във внесеното предложение има изключително сериозно противоречие с редица сега действащи нормативни уредби.

Поръчват 42 линейки с висока проходимост

Поръчват 42 линейки с висока проходимост

Обществената поръчка обхваща 237 обекта в цялата страна

Не е ясно какви специалисти и по какъв ред ще обикалят с въпросните автомобили, спорно е и доколко биха могли да се продават лекарства в такива мобилни пунктове без наличието на фармацевт, както изисква законът - това бяха някои от другите критики, отправени от трибуната.

В крайна сметка законопроектът бе приет от народните представители с уговорката да бъде преработен преди второто четене. "За" гласуваха 133 депутати от всички парламентарни групи, единственият "против" дойде от ПП/ДБ, останалите 36 "въздържал се" - също.