Военномедицинската академия (ВМА) и Израел ще положат усилия за възстановяване на сътрудничеството в областта на военната медицина, и подготовката на кадри, съобщават от лечебното заведение. Новината беше съобщена по време на среща между ръководството на ВМА и посланика на Израел в България Йорам Елрон.

Във фокуса на бъдещото сътрудничество са спешните взривни травми и военната хирургия.

"Ние като военни медици сме добре запознати с научните публикации на нашите колеги в Израел. Знаем, че те имат богат опит в обработването на спешни травми и специално взривните травми. Благодарим за възможността да почерпим от този опит." - заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Повечето от моите колеги, които бяха на мисия зад граница, се учеха именно от публикациите на израелските военни хирурзи, изтъкна още той.

От своя страна посланик Йорам Елрон изрази готовност за подновяване на сътрудничеството между двете страни и благодари на генерал Мутафчийски и на всички медици от ВМА, които участваха при преодоляване последиците след атентата в "Сарафово" през 2012 година.

По време на срещата израелската делегация бе запозната със структурата и възможностите на ВМА, която представлява конгломерат от пет болници и два санаториума, както и с новоизградения Военномедицински симулационен тренировъчен център. Гостите лично посетиха напълно реновирания по най-високи стандарти Операционен център на ВМА.

В началото на месец октомври проф. Венцислав Мутафчийски бе отличен от еврейската общност у нас за приноса му в борбата с COVID-19 и в знак на признателност за грижите за пострадалите при атентата в "Сарафово" през 2012 г. Началникът на ВМА изказа своята благодарност за признанието по време на среща с лидерите на еврейската общност и посланика на Израел в България Йорам Елрон, допълват от ВМА.